Početna » ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКУ МУЧЕНИЦУ: Ову једну ствар не ваља радити

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКУ МУЧЕНИЦУ: Ову једну ствар не ваља радити

Данас се обележава преподобна мученица Теодосија Тирска. Она је хришћанска мученица с почетка 4. века.

од Паланка данас
0 Коментар

Док су једном, за време владавине цара Максимијана, у Кесарији Палестинској стајали многи хришћани везани пред преторијом, приступила им је ова девица Теодосија и храбрила их за смрт мученичку. Када су војници чули шта она говори, одвели су и њу пред судију. Разјарен судија је наредио да јој обесе камен о врат и баце у дубину морску. Пострадала је 308. године.У хришћанском предању се помиње да су је анђели Божји изнели живу на обалу. Када се она опет јавила судији, он је наредио да је посеку. У хришћанској традицији помиње се и да се идуће ноћи јавила света Теодосија својим родитељима, сва у небеском сјају, окружена многим другим спасеним девојкама, и рекла:

– Видите ли, колика је слава и благодат Христа мога, које сте ме хтели лишити?

А то је рекла родитељима јер су је они одвраћали од исповедања Христа и мучеништва.

Велика је била неустрашивост светих људи и светих жена. Ни болест, ни тамница, ни изгнанство, ни муке, ни понижења, ни мач, ни понор, ни огањ, ни вешала, нису могли поколебати узвишени мир душа њихових, чврсто привезаних за Христа. Када је цар Јулијан одступио од вере и почео чинити пустош од Хришћанства широм целе Римске царевине, св Атанасије Велики мирно је о њему рекао вернима: „Облачак – проћи ће!“.

И заиста тај мрки облачак убрзо је прошао, а Хришћанство је пустило још дубље своје корене и још више раширило своје гране по свету.

Народ верује да на овај празник не би требало да се користе било какви конопци, чак да се ни не пере ни не простире веш. Веровање каже да ће девојке које се оглуше о овај обичај остати без порода, док ће младићи бити неуспешни и несрећни у сваком послу ког се лате.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept