ДАНАС СУ БЕЛЕ ПОКЛАДЕ – СУТРА ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ

Беле покладе (Велике покладе, Ускршње покладе, Проштене покладе) увек падају у недељу, последњег дана Беле недеље, и њима се завршава период конзумирања мрсне хране. Празник је покретан, па њихово обележавање зависи од датума почетка Великог / Ускршњег поста. Повезане су са Белом недељом, а обредно-обичајне радње врхунац су доживаљавале управо овог дана. Маскирани опходи, љуљање, паљење ватри, гозбе, препознатљиви су садржаји празновања Белих поклада.

На Беле покладе било је уобичајено посећивање пријатеља, међусобно праштање због „увреда“ и мирење завађених чланова породице, комшија пријатеља. За овај празник везује се и обредно играње и заштита од злих сила. Карактеристично је лежерно понашање, забава, песма, будући да наредног дана (на Чисти понедељак) наступа период мира и тиховања.

Маскирани опходи и љуљање, који се практикују током читаве Беле недеље, на Беле покладе достижу извесну кулминацију. Празновање допуњава паљење ватри, које су у прошлости биле неизоставни елемент ритуалног комплекса. Паљене су само у недељу, или током читаве претходне седмице, заједнички у неком делу села, или на улици испред дворишта. Спаљивана су дрва, али и кућна стареж (опанци, старе гуме, непотребне ствари и сл.). Прескакање ватре било је у неким крајевима везано за веровање да ће кудеља порасти онолико колико се изнад ватре поскочи. Ово су чинили нарочито млади. Негде се ватра прескакала ради здравља, родности поља, добрих усева.

За све православне вернике широм Србије и света у понедељак, 7. марта почиње вишенедељни, Велики, Васкршњи или Часни пост, а завршава се празником васкрсења Исуса Христа, односно Ускрсом, 24. априла. Света четрдесетница или Часни пост је много строжи од Божићног поста.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-su-bele-poklade-sutra-pocinje-vaskrsnji-post/