ДАНАС СУ ЦВЕТИ-ЕВО КАКВИ СУ ОБИЧАЈИ

Данас се обележава празник Цвети, који према црквеном календару долази дан након Лазареве суботе или Врбице. Овај празник увек пада у недељу, а назив је добио јер је обичај да на овај празник деца и девојке поране и оду да беру цвеће, а Исуса је народ у Јерусалиму дочекао гранчицом палме и цвећем.

Наиме, Исус је праћен својим ученицима и мноштвом народа, кренуо из села Витиније у Јерусалим, а када је дошао до села Витфага, у подножју Маслинске горе, рекао је двојици својих ученика: “Идите у село које је пред вама, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њом. Одрешите је и доведите, и ако вам ко год шта каже, одговорите да требају Господу – и одмах ће их дати”.

Све се то дешавало пред празник Пасхе, па се у Јерусалиму беше сакупило света из многих крајева. Kада је Исус наишао, многи су се запитали: “Kо је то?”. Потом Христос уђе у храм, где су били сакати и болесни, и све их је исцелио. Међу народом и децом завладало је велико одушевљење.

Ученици урадише како им је Христос рекао и кад доведоше магаре, он га је узјахао и кренуо у Јерусалим.

Према још једном веровању, ујутру је потребно пожурити јер ко први стигне и узбере цвет добија право на једну жељу која ће му се сигурно испунити ако у њу снажно верује.Целог дана је Исус држао проповеди у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витинију.

Народ га је дочекао са цвећем и зеленилом. Обичај је да девојке и деца, рано ујутру, одлазе у поља и беру цвеће: крупне цветове маргарете – да би били лепи и крупни; дрен – јаки и здрави; љубичицу – миришљави и привлачни; врбове гранчице – да сви буду напредни. Ово цвеће се не уноси у кућу, већ се оставља у посудама са водом у дворишту да преноћи. Деца и младеж са нестрпљењем чекају свануће и зору да би први стигли до цвећа. Верује се да ће се првом који стигне све жеље испунити. Понегде се цвеће доноси кући, потапа у води са златним или сребрним прстењем. Том се водом деца умивају.

Раније је у целој Србији био обичај да се на овај дан шета окићен цвећем. До данашњих дана одржао се обичај да момак од убранох цвећа направи букет у коме сваки цвет има своје значење, и понесе га девојци. По томе којих цветова има, или који преовлађују, девојка разазнаје момкова осећања.

У Шумадији се момци и девојке сакупљају на игралиштима и раскршћима дарујући једни другима цвеће, а сваки цвет има посебно значење. Сви се шале и смеју, али нико не игра и не пева јер траје пост.

Одлазак у цркву од ране зоре раширен је у Херцеговини, док у Поповом Пољу ујутру беру доста млечике, ките штале и торове, верујући да ће краве и овде имати јаче млеко. У појединим крајевима Србије и Херцеговине постоји веровање да од Цвети до Духова душе покојника леже у цветовима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-su-cveti-evo-kakvi-su-obicaji/