Početna » ДАНАС СУ ЦВЕТИ: Обавезно урадите ово и испуниће вам се једна жеља

ДАНАС СУ ЦВЕТИ: Обавезно урадите ово и испуниће вам се једна жеља

Цвети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима

од Паланка данас
0 Коментар

Велики православни празник Цвети увек пада у недељу пре Васкриса, а дан после Лазареве суботе, или Врбице.

Цвети се славе у знак сећања на људе који су у Јерусалиму Исуса дочекали палминим гранчицама и цвећем. Због тога је код нас обичај да девојке и деца поране и оду да беру цвеће, па је и одатле назив самог празника.Потребно је пожурити јер се верује да онај ко први стигне и убере цвет има право на једну жељу која ће му се сигурно испунити, само ако снажно верује.

У старим данима је у Србији био распрострањен обичај да се на Цвете цео дан шета окићен цвећем. Момци би правили букете и носили их девојкама, а сваки цвет имао је своје значење из кога би оне могле да разазнају удварачева осећања. Данас је довољно да се набере цвеће и унесе у кућу.

Цвети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. Зато, поклоните данас некој драгој особи цвеће. И водите рачуна – сваки цвет има своју симболику:

Маргарете – Да будете лепи и крупни

Дрен – Да будете јаки и здрави

Љубичице – Да будете миришљави и привлачни

Врбове гранчице – Да сви буду напредни и успешни

Ружа – да будете румени и свежи

Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим. Ово значи да се овај празник прославља у зависности од тога када је Васкрс јер се празнује недељу дана раније. Установљен је у Јерусалиму крајем ИВ века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.

Цвети се славе у свим хришћанским земљама, али са незнатном разликом у обичајима.

Данашњи празник је црвено слово, па не би требало радити кућне послове.

Данас би ваљало изговорити ову молитву за здравље и срећу вас и ваших најближих:

Обшчеје воскресеније, прежде твојеја страсти увјерјаја, из мертвих воздвигал јеси Лазарја, Христе Боже, тјемже и ми јако отроци побједи знаменија носјашче, тебје побједитељу смерти вопијем: Осана во вишњих, благословен грјадиј во имја Господње. Амин.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept