ДАНАС СУ ЛЕТЊЕ ЗАДУШНИЦЕ

Задушнице су дан посвећен мртвима, па треба отићи на службу у цркву, обићи гробове најмилијих и упалити свеће. Српска православна црква и њени верници данас обележавају Летње или Духовске задушнице, дан посвећен покојним прецима.Данашњи дан претходи великом црквеном празнику – Силазак Светог Духа на апостоле – Света Тројица, који се још назива Духови или Педесетница.

Задушнице су дан посвећен најмилијима који више нису са нама и на тај дан Срби излазе на гробља, пале свеће, а ако су гробови далеко свећу у спомен на мртве запале у цркви. Према традиционалном обичају, данас се обилазе гробови, који се преливају вином, уређују и ките цвећем, а затим се пале свеће и служи помен. Верници на задушнице упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опрост грехова које су починили током живота. На дан Задушница, ако вам неко нешто затражи на гробљу, посебно милостињу никако га не треба отерати већ дати колико ко има – новац или нешто хране.

Срби на Задушнице, зависно од краја до краја земље, износе свакојаку храну на гробље, верује се да је не ваља вратити кући већ оставити на гробу или разделити сиротињи.

За покој душе преминулих предака износе се погача, жито, вино, а у Србији је обичај да се за сваког мушког покојника припрема мали хлеб – бабурица у облику равнокраког крста, а за женски род округао, без кракова. Оба имају утиснуто „слово“ (поскурицу) од дрвеног печата.

Осим летњих, у календару Српске православне цркве постоје још зимске или Митровске, затим пролећне, које падају седмицу пре почетка Великог или Часног поста, и Михољске или јесење задушнице.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-su-letnje-zadusnice/