ДАНАС СУ МЛАДЕНЦИ

Српска православна црква и њени верници данас славе Светих 40 мученика, који су у народу познатији као Младенци, јер су на тај дан за Христову веру страдали младићи.

Светих четрдесет младих војника једног пука у граду Севастији страдало је 320. године, пошто су за време цара Ликинија прешли у хришћанство, упркос изричитој царевој забрани. Сви су били војници у римској војсци и веровали су у Исуса Христа. Због своје вере, ови храбри хришћани су најпре бичевани, а затим и бачени у тамницу. Погубљени су бацањем у језеро надомак града. Празник је у црквеном календару обележен црним словом у спомен на њих, то јест на венце којима су ови мученици овенчани (венчани) љубављу Христовом.

Због везе са венчањем овај празник је у српском народу и дан када се дарују брачни парови који су се венчали у протеклој години. Обележава се увек у време Васкршњег поста. Обичај је да се умеси 40 младенчића – колачића премазаних медом и симболизују дуг, срећан и сладак живот. Ипак, у светлу ванредног стања у Србији које је уведено због корона вируса, најбољи поклон који једни другима можете да дате јесте поклон здравља и поштовања туђе сигурности. Времена за поклоне и породична окупљања увек ће бити, а оно што је најважније јесте да буде и оних који ће моћи да их у здрављу славе.

Препоручује се да Младенце данас брачни парови прославе сами, без пријатеља, кумова и чланова породице. Они могу спремити укусан ручак, разговарати са вољенима преко друштвених мрежа и честитке примити видео позивом. Најбитније је сачувати безбедност и здравље, тако да да би било најмудрије искористити могућности које нам технологија нуди и које, у сваком случају, користимо свакодневно.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-su-mladenci-2/