Početna » ДАНАС СУ ПЕТРОВСКЕ ПОКЛАДЕ: Сутра почиње пост – Обичај је да се данас спреми богата, мрсна гозба

ДАНАС СУ ПЕТРОВСКЕ ПОКЛАДЕ: Сутра почиње пост – Обичај је да се данас спреми богата, мрсна гозба

ДАНАС су Петровске покладе које се одржавају последњег дана пред почетак Петровског поста и последњи дан када се пред Петровдан једе месо, а православни верници се поново припремају за пост.

 

Петровски или Петровдански пост спада у „блаже“ постове зато што је неким данима дозвољено конзумирање рибе.Петровски пост почиње после Недеље свих светих, а колико ће да траје зависи од тога када пада Васкрс. Увек траје до Петровдана. То значи да ће ове године трајати две недеље.

Када није у току пост, верници могу да уживају у различитој храни. Када су у питању покладе, обичај је да се спреми богата, мрсна гозба. Верници који ће се придржавати овог поста, требало би добро да се наједу, пошто их наредне две недеље очекује строг режим исхране.

Међутим, има једна ствар, коју никако не смете да заборавите… Ма, како прозаично звучало, ниједан верник једноставно не сме да заборави да пост има две стране: телесну и духовну.

Телесни пост је уздржавање од извесних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Корени поклада су пагански и везани су за обележавање култа Сунца и доласка пролећа. Ипак, обичаје је временом прихватила хришћанска црква и прилагодила их.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept