ДАНАС СУ ЗИМСКЕ ЗАДУШНИЦЕ

Православни хришћани данас обележавају зимске задушнице, празник који посвећују својим преминулим прецима и према традицији обилазе гробове, пале свеће и служе помене.

Верници на тај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опрост грехова које су починили за живота.

Задушнице увек падају у суботу када се тим поводом организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос, дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

На дан задушница иде се у цркву, где се служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе иде се до гробова покојника. На гробовима се прислужују свеће, а свештеник обави кратки обред и окади гробове.На гробље и у цркву се носи кувано жито – кољиво, које подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости Сунца.

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха.

Свећа је симбол светлости Христове која треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих.

Задушнице су дан посвећен упокојеним, па према томе, треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвећем и упалити свеће.

Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да иду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене.

Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на дељење милостиње, обавезно се сваком просјаку кога сретнемо, удели милостиња и да део хране коју смо понели са собом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-su-zimske-zadusnice-2/