ДАНАС У 12.07 ПОЧИЊЕ ЛЕТО, ОБДАНИЦА НАЈДУЖА

Лето на северној земљиној хемисфери почиње данас у 12 часова и седам минута, док на јужној земљиној хемисфери у исто време почиње зима. 

Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ саопштило је да ће на дан почетка лета обданица бити најдужа, а ноћ најкраћа, обданица ће трајати 15 часова и 35 минута, а ноћ свега осам часова и 25 минута.

Насупрот уобичајеном мишљењу да је лети Земља најближа Сунцу, она је тада најдаља од њега и у тзв. афелу ће бити 6. јула у 18 часова и 46 минута.

За становнике северне Земљине полулопте лето почиње у оном тренутку када је правац северног дела Земљине осе најближи Сунцу. Тога дана висина Сунца у подне је највећа током године.

У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима.

Али ни тамо није претежно хладно због великог удаљавања од Сунца, већ због тога што је тог тренутка јужни небески пол најудаљенији од Сунца.

„Зато Сунце у подне тог дана достиже најмању могућу висину током године. Наравно да хладноћи доприноси најкраћа обданица, а тек је на трећем месту по утицају и поменуто највеће удаљење Земље од Сунца“, објашњавају из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-u-12-07-pocinje-leto-obdanica-najduza/