ДЕЦА КАО КУСТОСИ

Да слике оживе, људи из прошлости се врате, а музеји се подмладе, побринули су се ученици трећег разреда Основне школе „Олга Милошевић“. Њихов учитељ Душан Грашић и педагог Народног музеја у Смедеревској Паланци, Бојан Маринковић осмислили су и реализовали несвакидашња вођења у музеју кроз изложбу „Симболи града“. Овим подухватом ученици су успели да привуку своје вршњаке, да оставе без текста будуће наставнике, али и саме кустосе, који нису скривали своје импресије пробуђене у „подетињилом“ музеју.

Наиме, ученици нису имали улогу кустоса на коју смо навикли, већ је њихова улога била обухватнија, реалистичнија и пријемчивија дечијим схватањима и дечијим очима. Деца су имала задатак да се врате у прошлост и у првом лицу једнине, кроз монологе и глуму прикажу ликове које се налазе на сликама у музеју, кустосе из прошлости и људе који су били значајни за стварање музеја. Тако су се деца нашла у костимима Тита, Јоце Новаковића, познатих архитеката и сл. Тако обучени, нашминкани, беседили су своје текстове повезујући слике из музеја са својим улогама, прошлост и садашњост, стварност и фикцију, уметности једну са другом .
Да текст који су говорили буде прихватљив и за искусне посетиоце музеја, али и вршњаке глумаца, побринуо се њихов учитељ Душан који је осмислио текст и адаптирао га тако да буде у стиху. Тако су деца са поносом и одушевљењем на крају вођења могла да одговоре заинтересованим посетиоцима да је текст који говоре писан наменски за њих, мале, а велике, људе и глумце.
О успеху ове форме, идеје и саме реализације најбоље је говорио громогласан аплауз коме није било краја, а који је из наших глумаца изнедрио јака, помешана осећања среће, стида, поноса, самопотврде, успеха и задовољства. Био је то прави тријумф добре идеје, добре сарадње и професионалности.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/deca-kao-kustosi/