ДЕЦА СЕ ВРАЋАЈУ У КЛУПЕ 19. АПРИЛА, ТРЖНИ ЦЕНТРИ СЕ ОТВАРАЈУ 12. АПРИЛА

smart

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је након седнице Кризног штаба, да  је време да се онлајн настава сведе само на локалне процене у могућим жариштима.

Према његовим речима, ако бројке наставе да падају, од 19. априла школе могу да почну да функционишу по ранијем систему

„Ако се тенденција смањења броја новозаражених настави, тржни центри могу да почну да раде од понедељка, угоститељски објекти у тржним центрима са баштом или на отворениом би можда могли да раден али не и затворени делови угоститељских објеката“, истакао је Тиодоровић.

Наводи да је епидемиолошка ситуација је још увек у статусу ванредне.

„Уочава се блага тенденција смањења броја нивопотврђених случајева ковида, полако расте број отпуста у болницама у односу на број пријема, а у ковид амбулантама смањује се број првих прегледа“, оценио је епидемиолог.

Тиодоровић је истакао да треба размишљати о одређеним бенефитима за особе које су добиле две дозе вакцине против корона вируса.

Тиодоровић је, на питање да ли би Кризни штаб подржао идеју да грађани који су се вакцинисали иду на места на којима су већа окупљања, казао да Србија није пусто острво и да прати шта се дешава у Европи и свету.

Он је подсетио да Израел и Велика Британија, које имају изузетно добре податке, то већ чине.

„Морамо размишљати о томе да добију бенефите они који добију две дозе вакцине. Треба да размишљамо о одређеним бенефитима. Али то је питање етике, за правнике”, казао је Тиодоровић.

Он је указао да треба видети да ли обезбедити да на стадион могу да уђу они који су вакцинисани са две дозе, али и они који нису, уз ПЦР тест.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/deca-se-vracaju-u-klupe-19-aprila-trzni-centri-se-otvaraju-12-aprila/