Početna » ДЕЦИ ДАЈУ ЛЕКОВЕ НА СВОЈУ РУКУ ДА БИ БОЉЕ СПАВАЛИ:Лекари говоре о опасном тренду, ОВО СУ ПОСЛЕДИЦЕ

ДЕЦИ ДАЈУ ЛЕКОВЕ НА СВОЈУ РУКУ ДА БИ БОЉЕ СПАВАЛИ:Лекари говоре о опасном тренду, ОВО СУ ПОСЛЕДИЦЕ

Родитељи су посебно забринути када њихово дете плаче, и колико год да је то нормална реакција, стручњаци ипак подсећају да не треба сваки плач схватити одмах као нешто озбиљно и да је код беба апсолутно нормалан.

од Паланка данас
0 Коментар

Међутим, већ неко време сведочимо да родитељи прибегавају лековима на своју руку, те тако деци, без одобрења доктора, дају разне лекове као прву помоћ, а не схватају колико је то озбиљно, док са друге стране доктори апелују да то никако не треба радити.Већина жена може се сусрести са постпорођајном депресијом и тешко се привикава на нове околности, те тако прибегавају разним методама како да утишају своје дете током ноћи и обезбеде себи миран сан, а не знају колико то заправо може бити опасно.

Последњи случај овакве ситуације имали смо недавно, када је у јавност доспела информација да је мајка малолетној девојчици давала седативе, она је детету била пратња док се девојчица налазила на болничком лечењу у Институту за здравствену заштиту мајке и дете „др Вукан Чупић“. Мајка је све то радила без знања и сагласности лекара.

Међутим, овај екстремни случај, где се родитељи одлучују за овакав корак, лековима желе да умире дете, много је већи проблем, него што смо свесни. Лекари упозоравају да све чешће чују за случајеве да мајке дају лекове како би бебе „боље спавале“. Тако им пре спавања дају антипиретике, лекове који иначће служе за снижавање температуре, да бебе „не би мучили зуби или стомак“.

У народу можемо да чујемо да мала количина алкохола, коју мајка унесе у свој организам, беба сисањем може унети и тако бити мирнија, стручњаци напомињу да је то врло штетно и да не треба прибегавати овим методама.

Као оправдање родитељи често наводе, да су уморни и да не могу нормално да функционишу, те тако давањем мање дозе лека детету оне имају могућност да се боље одморе и тако сутра буду продуктивније.

Тело се после порођаја сусреће са разним променама, а ментално здравље је на удару. Стога је важно да мајке буду слободне да говоре о томе и да препознају када им је потребна помоћ, али и да је потраже.

Педијатар: То су опасне методе

Педијатар др Дејан Јонев истиче да су ове методе јако опасне и да им не треба прибегавати као и да се лекови за болове могу узимати тек када вам то препише доктор после прегледа.

„Парацетамол је лек против болова, он се обично препоручује код упале уха или када дете има повишену телесну температуру. Такође, користи се уз антибиотик прва два дана, док почне са дејством. Овакви случајеви су опасни“, истиче др Дејан Јонев.

Психолошкиња: Подршка мамама важна

Узрок постпорођајне депресије, полази од подршке коју жена у датом тренутку нема, осећај да је сама доводи до аксиозности, а психолошкиња Драгана Ћупурдија открива да би се она могла сузбити разговором са драгим особама.

„Припрема пред порођај је јако битна, на тај начин се жене могу ослободити анксиозности и припремити на ситуацију која долази. Постпорођајна депресија није толико честа, али уколико се деси може се одразити на неколико начина. Најбоље би било да се првих четрдесет дана не креће много, као што старији људи саветују, јер на тај начин жена има могућност да се привикне, ублажи нервозу и остале симптоме“, наводи психолог Драгана Ћупурдија.

Што се тиче случајева где мајке својим бебама дају лекове против болова, како би се оне одмориле, психолошкиња истиче да су у таквим ситуација узроци тога различити, и да се не може генерализовати, али да постоји грешка или у одрастању дететових родитеља, или да су нарцисоидне особе или да не желе да се привикну на околности и да се одрекну неког ранијег животног ритуала.

Родитељи би требало да се што боље информишу и да „на своју руку“ ништа не предузимају, уколико постоји било какав проблем најбоље је потражити помоћ стручног кадра.

(Телеграф.рс)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept