ДЕЦИ СА АУТИЗМОМ И РОДИТЕЉИМА ДОЗВОЉЕНО КРЕТАЊЕ ОД 18 ДО 20 ЧАСОВА

 

Деци са аутизмом и другим сметњама у развоју и њиховим родитељима биће дозвољено кретање у време полицијског часа, сваког дана од 18 до 20 часова, најавила је данас заменица директора Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је одговарајући на питања на прес конференцији рекла да је захтев за кретање особа са аутизмом у време полицијског часа био „апсолутно стручно оправдан“.

„Одређен је независтан термин за родитеље са децом ометеном у развоју, посебно са поремећајима из спектра аутизма сваког дана од 18 до 20 часова“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Уредба по којој ће деца са аутизмом моћи да излазе напоље у било које време током забране кретања, биће у наредним данима проширена и на све особе са сметњама у развоју.

Уредба се неће односити само на децу већ и на старије особе с аутизмом или сметњама у развоју.

За њихово кретање неће бити потребна никаква посебна дозвола, а изласци неће бити временски ограничени, потврђено је “Блицу”.

Једино ограничење је да се могу кретати до 200 метара од адресе становања и у пратњи само једног пратиоца.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је синоћ да је одлука која је саопштена током јучерашње редовне конференције за штампу, да ће деца са аутизмом моћи да излазе напоље од 18 до 20 сати, промењена.

Деца са аутизмом моћи ће да излазе у шетњу у било које време. Испрва је донета одлука да могу да излазе с родитељима од 18 до 20 сати, али по новој одлуци могу да излазе када год хоће, наравно уз све мере опреза о којима ће родитељи водити рачуна, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/deci-sa-autizmom-i-roditeljima-dozvoljeno-kretanje-od-18-do-20-casova/