ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ГРЕНОБЛА ПОСЕТИЛА ПАЛАНКУ У СКЛОПУ ПРИПРЕМА ПОСЕТЕ ФРАНЦУСКОГ АМБАСАДОРА

Данас су Смедеревску Паланку посетили представници COLOR MEDIA COMMUNIKATIONS у оквиру припрема посете његове екселенције амбасадора Француске у Београду и француске делегације из Гренобла поводом обнове пријатељства града Гренобла и Смедеревске Паланке.Траг овог пријатељства сачуван је у називу Француске улице у Паланци, и Rue de Palanka у Греноблу.

Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка је тим поводом рекао:

С обзиром на то да је прошло готово једно столеће од прве посете француске делегације Паланци, наша жеља је да обновимо пријатељство.

Данас смо обишли Народни музеј где је постављена изложба о везама Србије и Француске, уз осврт на долазак француске делегације у Смедеревску Паланку коју је предводио Пол Мистрал.


Такође смо обишли Гошин музеј који се налази у кругу фабрике, а у коме сталну поставку чине експонати, фотографије и документа из доба оснивања фабрике „АД Јасеница“, која је била резултат заједничког удела француског и српског капитала. Још две, једнако занимљиве, локације су Француска улица и спомен обележје у парку код ОШ „ХИМ“, које је подигнуто поводом стогодишњице ескадриле МЦ 99.

Јубилеј успостављања дипломатских односа Србије и Француске представља посебну прилику да се потсетимо како је текао процес изградње пријатељских релација између Смедеревске Паланке и града Гренобла у Француској.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/delegacija-iz-grenobla-posetila-palanku-u-sklopu-priprema-posete-francuskog-ambasadora/