ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА СЕЋАЊА У ГОРЊЕМ ЈЕЛОВЦУ

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен , заменик председника Скупштине општине Родољуб Станимировић и архимандрит отац Петар Драгојловић, присуствовали су данас у Горњем Јеловцу (Хрватска) првом обележавању „Дана сјећања на убијену и уморену ђецу у Независној држави Хрваткој“, који је на републичком нивоу организовао Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Значај успостављања Дана сећања на убијену децу од усташа у НДХ – увелико превазилази евоцирање успомене на невине жртве овог погрома без преседена у новијој људској истотији. Kао потомак двадесет и две јасеновачке жртве, који на овом месту не може стајати хладне главе и неузбурканих емоција – уверен сам да је значај ове комеморације јасан свим добронамерним људима, независно од тога ком народу или нацији припадају.

Злочини у Независној држави Хрватској нису само пример геноцида; ови злочини, а нарочито они у којима су жртве биле деца – доводе у питање сам концепт такозване западне културе. Ова незапамћена зверства захтевају да се запитамо: Kако је могуће да је човек тако нешто чини другим људима? Kако је могуће да стрводери из Јасеновца, Горњег Јеловца, велебитских крашких јама и других стратишта нису презали да бајонете, маљеве или пушчане цеви усмере према недужној, преплашеној деци – чије мајке покушавају да својим телом сачувају макар још један трен њиховог још незапочетог живота? Kако је могуће да џелати у очима деце коју убијају не види далеке трагове свога детињства? Kо су, одакле потичу, они који су са поносом осмислили специјлане ножеве за брзо убијање људи, и дали им назив – „србосјек“?

Сећајући се жртава, ми, такође, не дозвољавамо да злочини буду заборављени или аболирани. Ми се на тај начин супротстављамо не само ревизији историје, слављењу крвника и занемаривању жртава, него и оној причи о „помирењу“, која би да у име превладавања стравичне прошлости радо жртвовала историјску истину. Треба се присетити речи Достојевског – да нико нема права да опрости патњу другог чувека, чак и ако саме жртве опросте.

Захваљујем се Влади Републике Српске и српском члану председавајућем председништва Босне и Херцеговине, Милораду Додику што су одлучили да се овај дан обележава у Горњем јеловцу код масовне гробнице у засеоку Мацуре, где је сахрањено 312 убијених лица међу којима је 75 деце млађе од 14 годдина.

Обележавање Дана сећања на убијену децу од усташа у НДХ зато није само ствар културе памћења, него и позив на сталну осуду злочина, коју смо као људи дужни да негујемо.
У име Општине Смедеревска Паланка, као потомак људи који су страдали од усташког погрома, овде сам да се поклоним пред невиним жртва и обећам да злочин и злочинци неће бити заборављени.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/delegacija-opstine-smederevska-palanka-na-obelezavanju-dana-secanja-u-gornjem-jelovcu/