Početna » ДЕСЕТ НАЈУСПЕШНИЈИХ ПОЛАЗНИКА СТУДЕНТСКЕ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ ДАНАС ПУТУЈЕ У МАСТРИКТ

ДЕСЕТ НАЈУСПЕШНИЈИХ ПОЛАЗНИКА СТУДЕНТСКЕ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ ДАНАС ПУТУЈЕ У МАСТРИКТ

Најуспешнији полазници студентске стручне праксе у јавној управи од данас у посети Европском институту за јавну управу

од Паланка данас
0 Коментар

Десет студената, који су се показали као најбољи полазници студентске стручне праксе у органима јавне управе у академској 2023/2024. години, отпутовали су данас у Мастрихт ради посете Европском институту за јавну управу (ЕИПА), репрезентативном центру изврсности и стручног усавршавања запослених у европским институцијама и јавним управама широм Европе.Студенте је на аеродрому Никола Тесла у Београду испратила министарка државне
управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић, која је том приликом указала на важност мотивације за сталним учењем и стицањем нових знања и искуства, јер је то, како је поручила, начин да изградимо боље сутра за себе и друштво у целини.

„Верујем да сте кроз похађање стручне праксе много тога новог научили о јавној управи и сагледали колико је она важна за развој државе и свих аспеката нашег живота, али и да ће вам посета Европском институту за јавну управу пружити нову перспективу сагледавања напретка које је наша јавна управа остварила у процесу европских интеграција и приближавању принципима европског административног простора“, истакла је Жарић Ковачевић. Она је посебно нагласила да су јавној управи потребни образовани, млади људи који новим идејама и енергијом могу да допринесу успешности реформи и развоју управе по мери сваког нашег грађанина. „Студентска стручна пракса у јавној управи је само почетни корак јавне управе у подршци будућим дипломцима да остваре контакт са радном средином, колегама из струке и стекну вештине за ново пословно доба. Управо зато ћемо у наредном периоду даље развијати могућности за младе људе који желе да боље упознају јавну управу и предности које пружа рад у њој“, закључила је министарка.

Ову прилику студентима је обезбедило Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз организациону и финансијску подршку Регионалне школе за јавну управу (РеСПА), која је на прошлогодињем сајму студентске стручне праксе у јавној управи проглашена Партнером године за изузетан допринос промоцији и подршци развоју ове иницијативе. Студенти ће у оквиру посете имати прилику да се упознају са надлежностима Европског института за јавну управу, механизмима сарадње Института са државама чланицама ЕУ, иновацијама у јавним управама држава чланица ЕУ, али и да посете Универзитет у Мастрихту и сазнају нешто више о систему учења занованом на проблемима (PBL), начину на који се управља талентима и остварује сарадња у организовању и спровођењу студентске праксе у европским институцијама и јавним управама чланица ЕУ.

Програми студентске стручне праксе у јавној управи, које је иницирало и координира Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са пет државних универзитета и више од 70 државних органа и органа јединица локалне самоуправе, представљају један од најуспешнијих пројеката у реформи јавне управе. Циљ ових програма је пружање подршке високошколским установама у школовању кадра какав је потребан јавној управи, али и стварање једнаких могућности за све студенте да још у току студија стекну прво искуство у струци за коју се школују, унапреде своја практична знања и вештине и припреме се за излазак на конкурентно тржиште рада.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept