Početna » ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ДО KРАЈА МЕСЕЦА: Метеоролог најавио када нам стиже СНЕЖНА МЕЋАВА!

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ДО KРАЈА МЕСЕЦА: Метеоролог најавио када нам стиже СНЕЖНА МЕЋАВА!

Метеоролог Марко Чубрило је на свом Фејсбук профилу објавио најновију прогнозу за наредне дане.

Метеоролог Марко Чубрило је на свом Фејсбук профилу објавио најновију прогнозу за наредне дане.

– У понедељак јутро хладно, понегде уз појаву магле. Током дана претежно сунчано и релативно топло, осим у пределима где се магла дуже задржи. Ветар слаб, а дневни максимум од +13 до +17 степени Целзијуса. У магловитим пределима око +9 степени Целзијуса.

У уторак после хладног и понегде магловитог јутра током дана постепено повећање облачности и крајем дана понегде на западу и југозападу региона појава кише. Ветар ће бити јужни и југоисточни, а дуж Јадрана југу и јачању. Температуре знатно изнад просека за овај део године и требале би се кретати од +14 до +18 степени Целзијуса – написао је метеоролог и додао:

– Од среде ће ка нама са југозапада доћи до продора влажног и нестабилног ваздухса са Атлантика, док ће се по источној периферији антициклона који ће се изместити ка ширем простору Скандинавије спуштати осетно хладнији ваздух.

Он наводи и да „како смо и даље три, четири дана од ове промене модели доста осцилују по погледу снаге тог захлађења, али да је у овом моменту највероватније једно јаче, јесење, захлађење која ће нижим пределима донети углавном кишу, док би се снежна граница прво спустила на око 800мнв, а за наредни викед и ниже“.

– За наредни викенд има изгледа да и неке низије, посебно на северу и истоку региона добију пролазне снежне падавине, али у овом моменту се формирање снежног покривача испод 700мнв не очекује. У среду максимуми и даље високи, али у постепеном паду, а у четвртак од +5 до +12 степени Целзијуса, док би за следећи викенд могли бити од +1 до +9, а на истоку Србије можда само око 0 степени Целзијуса – написао је Чубрило:

– Од четвртка ће бити и ветровито, прво уз појачан, северозападни, а од петка увече североисточни и источни ветар. Оно што је битније од снега и захлађења јесу тренутно пројектовани падавински тотали који се над великом делом региона крећу преко 40мм,а често и преко 50мм талога. У колико се овакви прорачуни одрже ово ће бити крај дуготрајње јесење суше и ко има било каквог посла на отвореном нека то што пре заврши.

Према његовим речима „око 23.11. би требало бити суво, стабилно, али прохладно, посебно на истоку региона где би могло бити и хладније од просека“.

– Дугорочне пројакције дају сигнал да око 24.11. уследи мање отопљење, док је сам крај месеца и даље упитан, али постоји значајан потенцијал за прво, конкретније, захлађење и појаву снега и у низијама. За сада је све извесније да од среде следи јаче погоршање и захлађење са обилнијим падавинама. Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државе прогностичке заводе.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept