Početna » Девојке, на Бадње вече урадите ово и сањаћете будућег мужа

Девојке, на Бадње вече урадите ово и сањаћете будућег мужа

Велики део наше традиције везан је управо за божићне празнике. Међутим, оно што можемо приметити јесте да већина ових обичаја почива на призивању среће, љубави и здравља у наш дом, али и избегавању неколико ствари које ту исту срећу могу нарушити.

од Паланка данас
0 Коментар

Стари обичај уношења сламе у дом на Бадње вече симболично оживљава сцену Христовог рођења у слами. Ипак, наш народ према овом ритуалу има посебан однос, те постоје многи обичаји који говоре о томе шта би требало, а шта не би требало чинити са њом.Један од тих обичаја говори о томе да се слама не треба газити босим ногама, те је већина укућана углавном обувена или у чарапама. Онај ко прекрши ово правило, осећаће болове у ногама током читаве године.

Како је Божић празник љубави и рођења, неколико обичаја се везује управо за љубав, а у неким деловима Србије верује се да се на овај дан може предсказати особа која нам је суђена за цео живот.

Управо због тога, девојке и момци имају обичај да преспавају на божићној слами, јер се верује да ће онај којег те вечери буду сањали бити баш та особа за коју ће се удати.

Извор: Ало.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept