ДИГИТАЛИЗАЦИЈА УСПОРИЛА МАЛУ МАТУРУ

Мада најављивано као много ефикасније и брже, делимично дигитализовање мале матуре, иако чак два пута пробано, изгледа да је читав процес додатно успорило, те је Министарство просвете, које овај посао организује и званично померило раније утврђен календар активности које се односе, како на завршни испит, тако и на упис у средње школе, који после, а на основу њега, следи.

Школе су о померању обавештене у петак, када је стигло саопштење из Министарства да се пријем и решавање жалби родитеља ученика на резултате завршног испита који нису имали могућност жалбе до тога дана, продужава и на суботу. Стигао је и нов распоред, по којем ће коначни резултати завршног испита, уместо у минулу недељу, бити објављени данас. Подношење листе жеља ученика за наставак школовања, са јучерашњег и данашњег дана, померено је за сутра и прекосутра.

Из министарства подсећају да је ове године, по први пут, примењен иновиран и дигитализован завршни испит, у делу припреме, прегледања и обраде тестова. Овако организован завршни испит предвиђао је и нове процедуре.

Најчешће грешке, које су довеле до успоравања процеса су: непоклапање ИД обрасца ученика са одговарајућим тестом, недостатак ИД налепнице на тесту, непопуњавање личних података на ИД обрасцу, иста ИД налепница залепљена код два ученика…

Тренутно постоји мање од 300 ученика који нису могли да виде један од три теста од око 66.955 ученика осмог разреда који су полагали завршни испит.

Из тог разлога, Комисија за спровођење завршног испита за школску 2019/2020. годину донела је Одлуку о измени Календара активности за спровођење завршног испита и уписа у средњу школу.

Због продужења рока за жалбе измењен је календар уписа у средње школе па се тако листа жеља предаје 1. и 2. јула уместо 29. и 30. јуна.

Објављивање званичне листе жеља ученика, провера листе жеља на званичном и техничком сајту могућа је до 12 часова 6. јула а објављивање званичних резултата расподеле по школама и образовним профилима биће 8. јула до поноћи.

Упис ученика биће обављен 9. и 10. јула од 8 до 15 часова

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/digitalizacija-usporila-malu-maturu/