ДИПЛОМА ЗА САМОУКЕ, ОД ПРОЛЕЋА ТЕСТИРАЊЕ У 22 СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

У 22 средње стручне школе од пролећа ће кренути тестирање поступка признавања претходног учења, како би се омогућило грађанима који су одређена знања и вештине стекли ван формалног система образовања, кроз обуке, животно и радно искуство, да добију квалификацију једнаку стеченој кроз формално образовање, признату на тржишту рада.

То значи да ће неко ко није из одређеног разлога завршио школу, а стекао је неке квалификације, нпр. радио као конобар, сада имати могућност да законски добије диплому.

Изабрано је девет образовних профила за пилотирање – зидар, армирач, тесар, руковалац грађевинском механизацијом, пекар, месар, кувар, столар и модни кројач, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Реч је о квалификацијама за које је утврђено да их је кроз неформалне обуке или радно искуство стекао највећи број незапослених.

Према Закону о националном оквиру квалификација, кроз признавање претходног учења могу се стећи квалификације на II, III и V нивоу образовања.

Припреме за увођење поступка признавања претходног учења Министарство просвете спроводи уз подршку пројекта „Развој интегрисаног система националних квалификација у Србији“, који финансира ЕУ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/diploma-za-samouke-od-proleca-testiranje-u-22-srednje-skole/