ЂАЦИ У НАРЕДНОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ БЕЗ ЈЕСЕЊЕГ РАСПУСТА

У наредној школској години ученици у Србији имаће три распуста – зимски, пролећни и летњи, а неће имати јесењи, који су имали током ове године, предвиђено је школским календаром Министарства просвете.

Школа почиње 2. септембра, прво полугодиште траје до петка 31. јануара 2020. године. Друго полугодиште почиње у уторак 18. фебруара, а завршава се 2. јуна за осмаке, а 16. јуна за ђаке од првог до седмог разреда.

Зимски распуст подељен је у два дела. Први почиње у понедељак 30. децембра, а завршава се у уторак, 7. јануара, а други део почиње 3. фебруара, а завршава се 17. фебруара.

Основци ће на пролећном распусту бити од 13. до 20. априла, а средњошколци од 15. до 20. априла.

Школе у Војводини раде по календару покрајинског Секретаријата за образовање, те се код њих зимски распуст не дели на два дела већ почиње 24. децембра и траје до 14. јануара 2020. године. Пролећни распуст почиње 10. априла и траје до 20. априла. Школска година за њих се завршава као и у остатку Србије.

Матуранти гимназија са школом завршавају 22. маја, ђаци завршних разреда трогодишњих и четворогодишњих стручних школа 29. маја, а остали средњошколци нижих разреда се распуштају 19. јуна.

У школама се празнују радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобар, Свети Сава 27. јануар, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. април, Дан победе 9. мај и Видовдан – спомен на Косовску битку 28. јуна, када многе школе у Србији организују поделу ђачких књижица.

Свети Сава и Видовдан се празнују радно, без одржавања наставе, а Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату и Дан победе су наставни дани, изузев кад падају у недељу.

Ученици и запослени у школи имају право да не долазе на наставу, односно да не раде: православци на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице на први дан Курбанског бајрама и Рамазанског бајрама, припадници јеврејске заједнице на први дан Јом Кипура.

Нерадни су и први дан Божића, док се ускршњи празници прослављају од Великог петка до другог дана Ускрса.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/djaci-u-narednoj-skolskoj-godini-bez-jesenjeg-raspusta/