ЂАЦИМА БИ ТРЕБАЛО УЗИМАТИ ТЕЛЕФОНЕ НА ЧАСУ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић каже да би ученицима требало да се узимају мобилни телефони на почетку наставе и да им се враћају тек на крају како би боље пратили на часу.

Наиме, у немачким школама ђаци смеју да имају мобилне телефоне, али апарат мора бити искључен за време наставе или да га дете предаје на почетку часа, а праузима га на крају. Министар просвете Шарчевић каже да је ово добар модел, који треба применити и у Србији.

– То је добра идеја, па јел треба ученик све време у школи да користи мобилни телефон уместо да пази на часу? Или још горе, јел то дете треба да снима наставника мобилним? То о чему ја причам је толико нормално да не треба ни додатно објашњавати. Паметне школе све то паметно раде. Иако има добрих модела по иностранству, и у Србији има паметних школа из чијих примера можемо учити. Има толико добрих средина, а има и ових изопачених, каже Шарчевић.

Он такође сматра да деци треба ограничити и време које проводе на интернету.

– Ајде да кажемо родитељима да на интернету има злостављача, па да ограничимо време које се ту проводи. Ајде онда да родитељ не пусти дете пет сати да седи за компјутером. ТО време треба ограничити и сарађиваћемо с Министарством здравља кад је о томе реч. Желимо да побољшамо опте здравље деце, па ћемо радити и на увођење спорта као свакодневне активности међу основцима, а ту ћемо сарађивати с Министарством спорта. Лавину коментара изазвале су и најаве новчаног кажњавања родитеља ученика који изазивају насиље у школама, али Шарчевић очекује да ће то смањити вршњачко насиље.

Ко је одговоран за дете

– Знате какви су људи, нико није хтео да се везује у колима док нису увели озбиљне казне. Та мањина насилника је врло видљива и угрожава већину људи. Из таквих породица се регрутује онај који ће да удари наставника, ко ће да злоставља дете. Ред је да се неко позабави њима. Ако имамо исто стање које се десет година не мења, него се стално чека нови случај насиља, треба неког да заплашите санкцијама. Јел родитељ одговоран за дете? Морате на све ствари увести и награду и казну. Награде ће родитељима бити то што неће морати да плаћају приватне часове. Судије ће одређивати казне, а не ми, наравно, закључује Шарчевић.

Србија данас

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/djacima-bi-trebalo-uzimati-telefone-na-casu/