„ЂЕНЕРАЛ БОЖИДАР ТЕРЗИЋ 1867-1939“ МУЗЕЈА РУДНИЧКО-ТАКОВСКОГ КРАЈА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ПАЛАНЦИ

djeneral-terzic-muzej Пријатељство и сарадња коју негују Народни музеј у Смедеревској Паланци и Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца наставља се од 10. новембра.  У четвртак, почевши од 19 часова, свечаним отварањем и предавањем кустоса историчара Музеја рудничко-таковског краја, Александра Марушића нашим суграђанима биће представљена изложба „Ђенерал Божидар Терзић 1867-1939“.

Нарочито је значајно да је ђенерал Терзић претходио на месту заменика Врховног команданта српске војске нашем ђенералу Живку Павловићу, а да је 1916. године дошао на место команданта Шумадијске дивизије чијим је првим позивом славно командовао ђенерал Терзић.

Гостовање у Паланци је девето у низу гостовања изложбе која је, сем у Горњем Милановцу, постављана у местима широм Србије, али и у Београду и Паризу.

Најзначајнији период у војничкој каријери генерала Терзића свакако је било његово учешће у ослободилачким ратовима 1912–1918. године. За заслуге које је стекао у овом рату као командант Шумадијске дивизије I позива одликован је орденом Карађорђеве звезде IV реда са мачевима. Реконструкцијом кабинета Николе Пашића 6. децембра 1915. године постављен је за министра војног, а у чин генерала унапређен је 1916. године.

О његовој образованости и свестраности говори податак да је иницирао прикупљање предмета за оснивање новог Војног музеја. И у новооснованој држави Краљевини СХС обављао је низ одговорних дужности, а последња дужност у војној служби, пре него што је априла 1929. године пензионисан, била је место комаданта новоформиране V армијске области.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/djeneral-bozidar-terzic-1867-1939-muzeja-rudnicko-takovskog-kraja-u-narodnom-muzeju-u-palanci/