ЂОРЂЕВИЋ: ОД ДАНАС ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ, ПРВЕ ИСПЛАТЕ У НОВЕМБРУ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да се од данас, 1. октобра, рачунају увећане пензије због укидања Закона о привременом смањењу пензија, а да ће прве исплате увећаних пензија почети од новембра. Он је гостујући на ТВ Пинк казао да се то повећање пензија креће од осам до 13,2 одсто за све пензије.

По његовим речима, нови Закон о пензијско-инвалидском осигурању доноси неколико важних измена, поједностављење процедура, укидање обрасца М-4 и омогућавање правог бенефицираног радног стажа рударима.

„Поред тога, решен је и проблем стажа официра и бивших официра, који су (службовали) у другим републикама СФРЈ. До сада нисмо имали податке о њиховом стажу, па смо им зарачунавали минималан стаж. Од сада ћемо користити податке о тадашњем нивоу зарада официра“, рекао је Ђорђевић и додао да ће се то применити и ретроактивно на већ постојеће војне пензионере.

Он је изјавио и да ће се висина пензија убудуће уређивати Законом о буџету, и да ће Влада настојати да повећање пензија прати раст буџетских прихода, као и да ће повећања бити већа од инфлације, односно раста цена на мало.

Протест трудница и породиља незадовољних Законом о подршци породица с децом је назвао „политичким протестом“ и навео да би примена таквих одредби представљала дискриминацију, те да је трудницама и породиљама доступно две врсте помоћи, једна која се исплаћује за свако рођено дете, а да су одредбе о накнадама за породиљско одсуство или за негу детета „погрешно протумачене“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/djordjevic-od-danas-vece-penzije-prve-isplate-u-novembru/