петак, јун 21, 2024
Početna » ДО 2050. ПОВЕЋАЋЕ СЕ ЖИВОТНИ ВЕК ЗА 5 ГОДИНА: Једна ствар је проблем, неколико болести су ризик од ране смрти

ДО 2050. ПОВЕЋАЋЕ СЕ ЖИВОТНИ ВЕК ЗА 5 ГОДИНА: Једна ствар је проблем, неколико болести су ризик од ране смрти

Очекивани људски животни век ће се до 2050. године повећати за скоро пет година, објавио је научни часопи Ланцет. За мушкарце ће се повећати са 71,1 године на 76 година, а за жене са 76,2 године на 80,5 година

од Паланка данас
0 Коментар

.

Највеће повећање очекује се у земљама у којима је очекивани животни век тренутно нижи. Тренд је у великој мери резултат мера јавног здравља које су спречиле и побољшале стопе преживљавања од кардиоваскуларних болести, ЦОВИД-19 и низа заразних болести, као и болести мајки, новорођенчади и болести повезаних са исхраном, кажу стручњаци.Иако се предвиђа да ће се очекивани животни век широм света повећати до 2050. године, напредак је спорији него у три века која су претходила пандемији корона вируса показало је истраживање, преноси Дојче Веле.Студија показује да ће актуелни трендови у незаразним болестима као што су кардиоваскуларне болести, рак и дијабетес, као и изложеност факторима ризика који су повезани са незаразним болестима као што су гојазност, висок крвни притисак, нездрава исхрана и пушење, имати највећи утицај на здравствене проблеме наредне генерације.

Продужење животног века није праћено продужењем живота у здрављу у истој мјери. Просјечан број година које особа може очекивати да ће провести у добром здрављу повећат ће се са 64,8 година у 2022. на 67,4 године у 2050. години, што је повећање од само 2,6 година.

То даље говори да иако се очекује да ће више људи живети дуже, од њих се такође очекује да ће провести више година у лошем здрављу. Укупан број година изгубљених због лошег здравља и ране смрти који се могу приписати метаболичким факторима ризика, као што су висок крвни притисак, висок ниво шећера у крви и висок индекс телесне масе, гојазност, порасли су за скоро 50 посто од 2000. године, показало је истраживање. Анализа је засновала своје процене на 88 фактора ризика и њиховим повезаним здравственим исходима за 204 земље и територије од 1990. до 2021. године.

мондоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept