ДО 3 МИЛИОНА ДИНАРА ПОДСТИЦАЈА ЗА ПОДИЗАЊЕ ЗАСАДА ВОЋА И ХМЕЉА

Министарство полопривреде, шумарства и водопривреде донело је Правилник о подстицајима програмима за унапређење конкурентности за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства кроз подршку подизања вишегодишњих производних засада воћака и хмеља.

Програми подршке за подизање производних засада обухватају подршку програмима, који се односе на подршку подизања нових производних засада са савременом технологијом гајења воћака и хмеља, без наслона и са наслоном. Такође и за припрему земљишта за подизање производних засада.

Подстицаји за подизање производних засада, у зависности од програма подршке јесу подстицаји за набавку садница воћака и хмеља, набавку наслона за производне засаде и за припрему, обраду земљишта, копање јамића за садњу и садњу, односно за набавку супстрата са сертификатом за производне засаде боровнице и/или малине, са постављеним садницама боровница и/или малина у саксијама/врећама, као и супстрата за класичне засаде боровница и/или малина на банковима. Такође и за хемијску анализу земљишта са препоруком ђубрења за садњу, односно испитивање механичког састава земљишта.

Kорисник подстицаја остварује право на подстицаје у одговарајућем процентуалном износу од вредности реализоване инвестиције, зависно од места инвестиције, односно подручја где је засад подигнут, а у складу са законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју, односно посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

Максимални износ подстицаја по кориснику подстицаја износи 3.000.000 динара.

Максимални износи подстицаја за подизање производних засада, у зависности од врсте подстицаја, јесу:
1) за набавку садница воћака и хмеља – 2.500.000 динара;
2) за набавку наслона – 825.000 динара;
3) за припрему земљишта, односно за набавку супстрата са сертификатом за производне засаде боровнице и/или малине са постављеним садницама боровница и/или малина у саксијама/врећама, односно за супстрат за класичне засаде боровница и/или малина на банковима – 375.000 динара;
4) за хемијску анализу земљишта, односно испитивање механичког састава земљишта – 100.000 динара.

Ако се подстицаји дносе на производне засаде са домаћим и одомаћеним сортама воћака подстицаји се увећавају за 100.000 динара по хектару подигнутог производног засада.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/do-3-miliona-dinara-podsticaja-za-podizanje-zasada-voca-i-hmelja/