Početna » ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ Шта су све добили и шта ће све ДОБИТИ наши НАЈСТАРИЈИ од повећања и неких БЕНЕФИЦИЈА

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ Шта су све добили и шта ће све ДОБИТИ наши НАЈСТАРИЈИ од повећања и неких БЕНЕФИЦИЈА

Председник Србије Александар Вучић поручио је да није задовољан брзином раста пензија и да ће држава морати више пажње да посвети пензионерима у наредном периоду.

од Паланка данас
0 Коментар

Положај најстаријих житеља наше земље биће осетно унапређен у наредним месецима и годинама и то не само у финансијском смислу.– Номинално, наравно није 56 одсто. Ја не бих у овом тренутку рекао тачну цифру, али је свакако више од 15 одсто – истакао је Вучић.

Председник је додао да систем може да издржи тај раст, јер држава све време води рачуна и о дефициту и о стопи јавног дуга у односу на БДП, али и о кредитном рејтингу земље, односно о укупном стању јавних финансија.

Вучић је додао да је просечна пензија у Србији знатно виша од оног износа који се приказује, јер просек спуштају пољопривредне пензије.

– Имамо проблем, јер нама просек пензија спуштају пољопривредни пензионери који и нису пензионери. То је социјална категорија. Они нису ништа уплаћивали у буџет током свог радног века – оценио је председник

Председник је подсетио да пензије нису довољно брзо пратиле раст плата које су у последњих десет година драстично порасле.

– Зато хоћу да се према пензионерима опходимо по швајцарској формули да би брже пратиле плате – закључио је Вучић.

Пензионери су крајем прошле године добили 20.000 динара једнократне помоћи, а од 1. јануара пензије су увећане 14,8% и та увећана примања исплаћена су почетком фебруара. У пуној мери је заживео и пројекат пензионерских картица, које је од 1,7 милиона пензионера преузело више од 1,1 милион њих.

Са најновијим повећањем, просечна пензија достигла је 390 евра. Најстарији суграђани су у октобру већ добили једну повишицу од 5,5%.

Сви пензионери, од прошлог октобра могу да користе и пензионерске картице и са њима остварују бројне попусте, који понегде достижу и 66 одсто. Попусти се односе на разне области, као што су путовања, боравак у бањама, апотеке, здравствене установе, ауто-сервиси, продавнице, ресторани, базени, установе културе.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept