Početna » ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ВЛАСНИКЕ ОРУЖЈА За замену оружних листова још две године! Преложена законска ИЗМЕНА како ловство и привредна делатност не би били оштећени

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ВЛАСНИКЕ ОРУЖЈА За замену оружних листова још две године! Преложена законска ИЗМЕНА како ловство и привредна делатност не би били оштећени

Петог марта је истeкaо рок за замену оружних листова. Међутим, власници оружја који нису испунили ову законску обавезу, како сада ствари стоје, не би требало да страхују да ће им пиштољи, револвери или ловачке пушке бити одузете.

од Паланка данас
0 Коментар

На то упућује податак да је још прошлог месеца у скупштинску процедуре упућен предлог да се рок за замену оружних листова, дозвола за ношење оружја за личну безбедност, одобрења за држање оружја који су издати по важећем Закону о оружју и муницији продужи за још две године, односно до 5. марта 2026. године.Овај Предлог закона о измени Закона о оружју и муницији поднели су председнику Народне скупштине народни посланици Маријан Ристичевић и Ђорђе Комленски. Такође, они су предложили да се овај предлог разматра по хитном поступку.

Као разлог за продужење рока наводи се да велики број људи који имају оружне листове и дозволе за ношење и држање оружја нису успели да обаве пререгистрацију оружја, јер је претходно прописани рок, по оцени предлагача,био кратак.

Продужењем рока, ловство и привредна делатност неће претрпети штету. Тиме би се изашло у сусрет и задовољило више од 1.000 ловних радника и 80 хиљада ловаца, као и других физичких, правних лица и предузетника, пише у Предлогу закона.

Важећи Закон о оружју и муницији усвојен је 2015. године, а почео је да се примењује годину дана касније. Власницима пиштоља, револвера и ловачких пушака првобитно је дат рок рок од три године да папирне оружне листове замене за биометријске, али је тај рок висе пута пролонгиран. Последњи пут тај рок је продужен са 5. марта 2022. године на 5. март 2024. Уколико би се усвојио нови рок за замену оружних листова, то би била 11. година од ступања на снагу важећег Закона о оружју и муницији и деценија од почетка његове примене.

Актуелним законом промењени су услови за поседовање и држање оружја, односно услови које физичко лице мора да испуни да би могло да набави и држи пистол или револвер.

Сложене процедуре, високи трошкови, нејасни и неуједначени критеријуми неки су од  разлога због којих велики број градјана Србије није испунио ову законску обавезу. Према подацима Националне асоцијације за оружје Србије (НАОС), грађани наше државе имају најмање 600.000 оружних листова. Јавности, међутим, није познато колико је власника пиштоља, револвера и ловачких пушака заменило оружне листове.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept