Početna » ДОБРО СЕ СПРЕМИТЕ, ОД 5. ЈУЛА ХИЉАДЕ ВОЗИЛА НЕЋЕ ПРОЋИ ТЕХНИЧKИ ПРЕГЛЕД: Један ДЕО аутомобила ће вам ДОЋИ ГЛАВЕ

ДОБРО СЕ СПРЕМИТЕ, ОД 5. ЈУЛА ХИЉАДЕ ВОЗИЛА НЕЋЕ ПРОЋИ ТЕХНИЧKИ ПРЕГЛЕД: Један ДЕО аутомобила ће вам ДОЋИ ГЛАВЕ

Разлога за одлагање, како је тада наглашено, била је чињеница да би више од 100.000 власника возила било у проблему да региструје свог четвороточкаша

од Паланка данас
0 Коментар

Месец и по дана преостаје до 5. јула, датума због којег се многи возачи већ сада хватају за главу. Јер, ако не дође до новог одлагања, као пре две године, на снагу тада ступа одредба правилника о техничким условима који се односе на издувне гасове, па власници чији аутомобили немају исправан катализатор неће моћи да прођу технички преглед. У проблему због тога је на хиљаде возила, не само старијих, већ и нових половњака којима је пре продаје катализатор – скинут!Пре две године многи власници четвороточкаша у Србији са радошћу су дочекали вест која је гласила: „Сви аутомобили који су до 5. јула 2021. године регистровани у Републици Србији још две године не морају да имају комплетан издувни систем, након тога ће морати да комплетирају издувни систем свог аутомобила, али ће морати да задовоље неке норме издувних гасова“. Разлога за одлагање, како је тада наглашено, била је чињеница да би више од 100.000 власника возила било у проблему да региструје свог четвороточкаша.

Две године од ове вести су прошле, ближи се 5. јул и ако у међувремену не буде саопштено да ће доћи до новог одлагања, возила која дођу на технички преглед а имају неисправан катализатор или га уопште немају, морала би да буду искључена из саобраћаја. Да је реч о великом изазову за возаче упозорио је недавно и члан Одбора групације техничких прегледа при Привредној комори Србије Андрија Вујичић, који је истакао “да је неопходно дати још времена да се пропис усклади или да се власници оваквих возила прилагоде пропису уколико се одлучи да се он одржи у облику у ком је сада”.

Што се тиче фирми које се баве техничким прегледом, они кажу да је и пре две године више од 90 одсто њих било спремно за ову новину, пошто су набавили уређаје за мерење количине издувних гасова. Да ли ће прописану одредбу од 5. јула ове године стриктно примењивати, међутим, још нису сигурни.

У техничким прегледима кажу да још увек немају информацију да ли ће, као и пре две године, доћи до одлагања примене прописа везаних за катализаторе

– Ништа се не зна и ништа нам није наговештено у вези евентуалног новог одлагања. Прописи кажу да након 5. јула свако возило које је произведено са фабричким катализатором мора имати тај уређај. Ако га нема, сматра се да није исправно и ако ћемо поступати по закону и савести, онда такав аутомобил не сме да прође технички преглед. Проблем је, међутим, што се за претходне две године у смислу тога каква возила долазе на технички преглед мало шта променило, а то је да је њихова просечна старост 15 година. И не само то што се купују и возе аутомобили који немају катализатор, већ се доста возе и они новији половњаци из којих је катализатор скинут. Наиме, није мали број трговаца половњацима који пре продају скину катализатор и продају аутомобил без њега, а катализатор продају трговцима тих делова – причају у техничким прегледима које смо контактирали.

Kоји аутомобили имају уграђен катализатор?

Kако онда, поставља се питање, знати да ли возило поседује овај део? Струка је јасна – сва возила произведена са Еуро 3 нормом уведеном 2000. године, а код неких произвођача и годину дана раније, морају имати фабрички уграђен катализатор. А како то, уколико нисте сигурни, утврдити на самом техничком прегледу?

– Kао и до сада, мериће се количина издувних гасова. Аутомобил се неће отварати да би се открило да ли поседује тај део. Kуцкање по цени ауспуха, којим би се одредило да ли је можда празан и нема катализатор, свакако није поуздана метода и једноставно не би могла да важи. Зато је свакако најбоље за власнике аутомобила, пре свега половних, да ако нису сигурни обавезно пре техничког прегледа оду код мајстора који има одговарајућу дијагностику која може да утврди да ли њихово возило има катализатор и да ли је исправан – саветују из техничких прегледа и додају, с обзиром на искуство од пре две године, да ће “одлука да ли ће поново доћи до одлагања примене овог прописа ипак бити политичка, имајући у виду да је све ово немали трошак за многе власнике четвороточкаша”.

Цене катализатора сада се крећу од 9.500 до скоро 44.000 динара, зависно од тога за коју су Еуро норму

Јер, цене катализатора уопште нису ниске. Зависно од тога да ли су за норму Еуро 3, 4 или 5, они са уградњом, односно репарацијом саћа за последњу норму, коштају од 9.500 до скоро 44.000 динара. По речима трговаца овим деловима, међутим, продаја у последње две године уопште није била учестала већ спорадична, односно, пар комада недељно за оне возаче, како наглашавају, “који желе да имају потпуно исправан аутомобил”. Иначе, пре две године, уочи најаве примене овог прописа а пре него што је одложен, судећи по огласима на интернету катализаторе је, за оне којима је куповина била скупа, било могуће изнајмити само за технички преглед и то по цени од 15 евра за 48 сати коришћења! Сада би та варијанта којом се “заобилази” пропис и издатак који није мали, по проценама, коштала дупло скупље.

Иако у глобалној подели нису на првом месту загађивача, возила ипак битно доприносе загађењу ваздуха у урбаним језгрима која имају “уска грла” у саобраћају, па је улога катализатора у смањењу издивних гасова и емисије угљен моноксида и азотних оксида ипак значајна.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept