Početna » ДОДАТНИХ 5.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО: За све ученике који се определе за дефицитарна занимања

ДОДАТНИХ 5.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО: За све ученике који се определе за дефицитарна занимања

УЧЕНИЦИ који се определе за дефицитарна занимања ће, поред законом прописане накнаде за учење кроз рад, у нето висини од најмање 70 одсто минималне цене рада по сату, за три године школовања добијати по још 5.000 динара месечно, у трајању од по 9 месеци годишње.

од Паланка данас
0 Коментар

Ово решење предвиђено је Уредбом о финансијској подршци дуалном образовању, коју је усвојила Влада Србије, ради пружања подршке ученицима који ће бити уписани на трогодишње и четворогодишње дуалне образовне профиле на којима се школују за дефицитарна занимања.Канцеларија за дуално образовање саопштила је да ће се финансијска подршка дуалном образовању усвојена Уредбом реализовати на два начина.

Прво, ученици који се определе да се школују по дуалном моделу образовања, а за дефицитарна занимања, овом уредбом имаће прилику да зараде више од других ученика који су се определили за овај вид школовања. У претходним годинама, анализом уписа, утврђено је да се ученици ређе опредељују за трогодишња занимања, иако су често иста на тржишту рада веома тражена и боље плаћена.

– Сходно подацима да су, на пример, бравари заваривачи, оператери машинске обраде резањем, пекари, посластичари, кувари, електричари, индустријски механичари, знатно боље плаћени од многих других занимања, овим видом финансијске подршке ученицима ће бити омогућен виши ниво мотивације за стицање компетенција за овај вид занимања и у већем броју ће се за њих опредељивати – наведено је у саопштењу.

Уговор о додели средстава закључују школа, Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација и ученик, односно родитељ или други законски заступник.

Од ученика се очекује да савесно приступи активностима предвиђеним планом и програмом наставе и учења јер, у супротном, ову подршку може изгубити. Разлози за то су ако је неоправдано изостао више од пет одсто месечног фонда часова учења кроз рад, као и ако је неоправдано изостао више од 10 одсто фонда часова за претходни период учења кроз рад и уколико има негативну оцену на полугодишту за све месеце до месеца у којем је исправио оцену.

– Од уредбе очекујемо, пре свега, задовољство младих људи што ће имати вишу финансијску подршку за своје опредељење да уче кроз рад, повећање мотивације да се уписују на трогодишње профиле уз сазнање да у складу са Законом о средњем образовању имају право и на даље школовање, али превасходно сазнање да њихово знање вреди и да одмах након формалног образовања могу започети своју радну каријеру – навела је Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација.

Подизањем интересовања ученика за ове, као и све друге трогодишње образовне профиле, омогућавамо да школе повећају обухват ученика у дуалном образовању, а да привреда има нову шансу да од већег броја ученика обезбеди одрживост и иновативност свог пословања, истиче се у саопштењу.

Други начин реализовања финансијске подршке дефинисан у овој уредби односи се на подршку послодавцима у виду субвенционисања дела накнаде за учење кроз рад коју послодавци плаћају ученицима уписаним на дуалне образовне профиле на којима се ученици школују за дефицитарна занимања и која ће износити до 50 одсто у складу са законом.

– Ова мера подржаће микро и мала предузећа која финансијски не могу да издвоје средства у складу са својим потребама, да повећају обухват ученика и тиме не само подрже развој знања и вештина младих, него и могућност квалитативне селекције за избор кандидата за будуће запошљавање – указује се у саопштењу.

Финансирање из ове Уредбе регулише се конкурсом који спроводи Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација, дефинисањем дефицитарних занимања, а на основу података Националне службе за запошљавање, као и податка о броју места за учење кроз рад по образовним профилима према предлогу плана за укључивање послодаваца у дуално образовање Привредне коморе Србије.

Предност ученика који испуњавају услове за субвенције јесте и отварање самосталног рачуна у Поштанској штедионици, која ће за наведену намену свим ученицима отворити наменски текући рачун.

Уколико средства, а у складу са два предложена начина у Уредби, не буду утрошена, предвиђена је допунска мера којом се средства могу доделити школама за набавку опреме, потрошног материјала и средстава за личну заштиту и безбедност на раду, као и за реализацију дела учења кроз рад који се не може реализовати код послодавца, наведено је у саопштењу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept