ДОГОДИНЕ УНИФОРМЕ ЗА ОСНОВЦЕ

skolske-uniformeОсновци би већ од следеће школске године могли у клупе да седну обучени у униформе, више није питање да ли ће, већ када ова новина бити уведена у основне школе. Динамика не зависи само од Министарства, јер ће за ову новину морати да се мењају Закон о основама система образовања и Закон о основној школи.

То би најраније могло да буде од наредне школске године, а у којој форми ће да буде уведено и како ће да буде финансирано, још није одлучено. Размишља се у правцу два модела. Један је да школе буду власници униформи које ће се задуживати и враћати на крају школске године. Друга идеја је да родитељи купе униформе и да су оне онда трајно власништво деце. Били би то само горњи делови, који су практични, удобни и дозвољавају слободу покрета. Било би потребно да свако дете има бар две летње и две зимске униформе.

Њихов дизајн ће бити препуштен свакој школи појединачно која би, у сарадњи са ђачким парламентом и саветом родитеља, изабрала изглед униформе.

 Истраживања у Великој Британији показала су да се ношењем униформе јача осећај припадности школском колективу, а кроз ту визуелну поруку да смо сви исти смањује се и вршњачко насиље, које је велики проблем.

Како би „испипале пулс“ родитељима и ђацима, школске управе су, по налогу Министарства просвете, већ послале инструкције за спровођење анкете о томе да ли су за увођење униформи. Мишљења су подељена и већина мама и тата основаца у млађим разредима подржава идеју, док су у старијим разредима чешће заокружили „незаинтересован“.

Анкета је у форми „заинтересован“ и „незаинтересован“, где родитељи треба да заокруже једну од те две опције. Питање је какав би одговор био када би се знало колико ће то коштати, да ли ће финансирати родитељи и како ће униформе изгледати.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dogodine-uniforme-za-osnovce/