ДОК СЕ ЧЕКА НОВИ ЗАКОН И ДАЉЕ СЕ ВРАЂА ПДВ ЗА БЕБЕ

Од понедељка до 17. јула на свим шалтерима Пореске управе Србије родитељи ће моћи да предају захтеве за поврат ПДВ – а на купљену опрему и храну за бебе – млеко за бебе, кашице, пелене, кревеце, колица и столице за храњење и за кола.Пореска управа ће после спроведеног поступка контроле захтева у року од 30 дана издати решење којим се утврђује право на рефундацију ПДВ-а или решење којим се захтев одбија. 

Иако је право на поврат беби ПДВ-а законски укинуто још 1. јануара ове године, у Пореској управи кажу да ће то у пракси заживети тек када се усвоји нови закон о финансијској подршци породици.

– До доношења новог закона правила за повраћај ПДВ-а на купљењу опрему и храну за бебе остају иста. Пореска управа ће редовно и у року процесуирати поднете захтеве, а родитељи ће добити повраћај ПДВ-а у складу са важећим законским прописом – кажу за портал Жена.рс у Пореској управи.

А правила су следећа – право на поврат ПДВ-а имају родитељи чији је укупни нето приход у претходној години мањи од 1.028.970,29 динара, а имовина на коју плаћају порез мања од 25.081.150,62 динара.

Право на рефундацију ПДВ –а за куповину хране и опреме за бебе може се остварити до укупног из носа од 75.029,08 динара за бебу старости до две године. У првој години старости бебе поврат може бити највише 42.873,76 динара, а од навршене прве до навршене друге године у износу до 32.155,32 динара.

Шта је потребно од документације?

Једини подаци који родитељ уписује у захтев за рефундацију јесте – свој ЈМБГ, ЈМБГ супружника и ЈМБГ детета, из којих се могу добити све потребне информације (о држављанству, висини прихода, родитељству), тако да нема потребе да се достављају посебни документи и докази.

Уз захтев се подносе фискални исечци, фотокопије фискалних исечака и списак бројева тих фискалних рачуна.

Рефундирани новац се уплаћује на рачун који су родитељи, односно старатељи, навели у захтеву.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dok-se-ceka-novi-zakon-i-dalje-se-vradja-pdv-za-bebe/