Početna » ДОКТОРКА ЂОКИЋ: Србију у последњих 10 година напустило 6.000 лекара

ДОКТОРКА ЂОКИЋ: Србију у последњих 10 година напустило 6.000 лекара

Председница Синдиката лекара и фармацеута др Горица Ђокић изјавила је данас да је Србију у последњих 10 година напустило 6.000 лекара.

од Паланка данас
0 Коментар

Ђокић је агенцији Бета казала да су у Србији плате лекара најниже у региону и да „на 100.000 становника имамо 283 лекара што је знатно испод просека у земљама Европске уније (ЕУ)“.„У последњој деценији сваке године Србију напусти од 200 до преко 700 лекара. У просеку Србију годишње напусти више од 550 лекара. Нашем здравственом систему недостаје велики број докторра свих профила, иако на евиденцији Националне службе за запошљавање имамо 1.800 незапослених лекара међу којима има и специјалиста“, казала је Ђокић.

Додала је да држава жели да поправи стање у здравству кроз набавку опреме и изградњу или реконструкцију објеката, али да на тој опреми нема ко да ради.

„У здравственом систему тренутно недостаје око 5.000 здравствених радника, међу којима најмање 1.000 лекара. На 100.000 становника имамо 283 лекара што је знатно испод просека земаља Европске уније где на тај број људи постоји најмање 400 лекара“, рекла је Ђокић.

Према њеним речима, цео свет се суочава с мањком здравствених радника.

Развијене европске земље, навела је, проблем мањка здравствених радника најчешће решавају тако што их „извлаче“ из балканских земаља.

„Максимална плата лекара специјалисте у Србији износи до 140.000 динара, што је знатно мање него у земљама у окружењу. Наше плате су најниже у региону, а у односу на ЕУ ниже су и неколико пута“, истакла је Ђокић.

БетаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept