ДОМАЋИНСТВА У СРБИЈИ И ДАЉЕ ИМАЈУ ВЕЋЕ РАСХОДЕ ОД ПРИХОДА

Просечна примања српског домаћинства у другом кварталу ове године износила су 66.348 динара и већи су за 5,6 одсто у односу на исти квартал претходне године саопштио је РЗС. Истовремено, расходи су повећани 3,9 одсто и били су 66.576 динара. Статистичари су израчунали да породицама месечно недостаје 228 динара да би покрили све трошкове.

 Породичне буџете и даље највише пуне зараде. Готово половина укупних примања је из редовног радног односа. Пензије и даље чине трећину прихода домаћинства, док од пољопривреде, лова и риболова стиже 3,7 одсто, а натуралне потрошње је 3,1 одсто укупних примања.

И даље највише новца домаћинства дају за храну. Чак 34,4 одсто укупног зарађеног месечног примања, односно 22.819 динара оде за намирнице и безалкохолна пића. Све више новца из заједничке породичне касе узимају рачуни за становање, воду, електричну енергију, гас и остала горива. Просечно, они нам узму 16,7 одсто укупних примања или 11.139 динара.

Следе издаци за транспорт, који „поједу“ 9,4 одсто примања. То је месечно, према статистичарима, 6.229 динара. За личне предмете и остале услуге оде шест одсто, а за одећу и обућу 5,4 одсто буџета.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/domacinstva-u-srbiji-i-dalje-imaju-vece-rashode-od-prihoda/