Početna » ДОНЕТЕ РИГОРОЗНЕ МЕРЕ КОЈЕ ЋЕ ПОТРОШАЧИМА ИЋИ НА РУКУ: Тиче се ЕУ, али и Србије!

ДОНЕТЕ РИГОРОЗНЕ МЕРЕ КОЈЕ ЋЕ ПОТРОШАЧИМА ИЋИ НА РУКУ: Тиче се ЕУ, али и Србије!

Новим правилима се забрањују неосноване тврдње о трајности производа

од Паланка данас
0 Коментар

Европски парламент је дефинитивно усвојио директиву којом се потрошачи у ЕУ штите од разних непоштених пословних пракси. То укључује истицање тврдњи о еколошкој исправности производа без доказа, као и продају производа с уграђеним кваровима, који због тога краће трају.Како је наведено на сајту Европског парламента, директива најављена прошле године, усвојена је са 591 гласом за, уз 21 глас против, као и 14 уздржаних.

Да би ступила на снагу, мора још да је одобри Европски савет и да буде објављена у Службеном гласнику ЕУ. Потом свака држава чланица има две године да је имплементира у своје законодавство.

Такву обавезу имају и све земље кандидати за чланство у ЕУ, укључујући Србију, јер су се обавезале да своје прописе и праксе ускладе са европским, на основу потписаних споразума о асоцијацији и придруживању.

Директива је производ напора хрватске европосланице Биљане Борозан, која је на свом X налогу написала:

– Парламент је усвојио мој закон о дужем трајању уређаја. Данас смо индустрији рекли доста! Данас смо ставили људе испред профита!

Како се на сајту Европског парламента наводи, циљ Директиве је да се потрошачи заштите од обмањујућих пословних пракси и да им се помогне да праве боље изборе приликом набавке производа.

Да би се то постигло, низ проблематичних тржишних пракси у вези са „гринвошингом“ и раним кварењем производа, биће придодат постојећој листи забрањених пословних пракси на територији Европске уније.

Директивом се инсистира на јаснијем и истинитијем обавештавању потрошача приликом означавања производа, па се забрањује коришћење уопштених еколошких тврдњи, попут „еколошки пријатељски производ“, „природно“, „биоразградиво“, „климатски неутрално“ и „еко“, ако за тврдњу не постоји доказ.

Регулише се и означавање производа тврдњама о одрживости, и убудуће ће бити дозвољено само ако је засновано на званичним сертификатима или ако на процедурама које установе институције.

Директивом се ставља нагласак на трајање добара, па ће убудуће информације о вези са гаранцијом морати да буду уочљивије, а биће створена нова хармонизована ознака, како би се истакли производи са продуженим гарантним роком.

Новим правилима се забрањују неосноване тврдње о трајности производа, на пример да ће машина за прање веша издржати 5.000 циклуса коришћења, ако то под нормалним околностима није истинито. Затим, навођење потрошача да замене уређај новим, пре него што је то уистину потребно, што је чест случај код тонера за штампач, и представљање производа као поправљивих, кад они то нису, наводи се у саопштењу Европског парламента.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept