Početna » ДОШЛО ЈЕ ДО НОВЕ ПРОМЕНЕ У ПИО ФОНДУ: Тиче се доприноса за пензијски стаж, ево шта је саопштено

ДОШЛО ЈЕ ДО НОВЕ ПРОМЕНЕ У ПИО ФОНДУ: Тиче се доприноса за пензијски стаж, ево шта је саопштено

Најнижа основица је 35 процената од тог износа, што за 2024. годину износи 40.143 динара, док је највиша пет просечних зарада, односно 573.470 динара

од Паланка данас
0 Коментар

Од јануара 2024. године важе нове основице осигурања за уплате доприноса које су у односу на претходну годину више за 14,6 одсто.Основице су одређене у проценту од просечне месечне зараде у Републици Србији у претходних 12 месеци, закључно са септембром.

Грађани могу да се определе за једну од 13 основица осигурања, независно од стручне спреме коју имају.

Најнижа основица је 35 процената од тог износа, што за 2024. годину износи 40.143 динара, док је највиша пет просечних зарада, односно 573.470 динара.

С обзиром на то да стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање износи 24 процента, месечни издатак за самосталну уплату доприноса током ове године кретаће се од 9.634,32 до 137.632,80 динара, зависно од тога која се основица осигурања изабере.

Право на самосталну уплату доприноса по члану 15 Закона о ПИО имају сва лица која су ван осигурања (незапослени, студенти, домаћице, ђаци…), односно која нису корисници права на пензију, под условом да су старија од 15 година, са пребивалиштем у Републици Србији. Приликом подношења захтева за укључивање у обавезно осигурање у складу са чланом 15 Закона о ПИО бира се једна од 13 понуђених основица на коју ће се плаћати допринос за пензијско и инвалидско осигурање. У току трајања осигурања одабрана основица се може променити у вишу или нижу под условом да се поднесе нови захтев. Такође, грађани који не желе више да уплаћују самостално доприносе имају обавезу да поднесу захтев за престанак уплате.

Допринос се плаћа по стопи од 24 одсто на одабрану основицу до 15. у сваком месецу за претходни месец. Износи основица осигурања и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање важе за целу 2024. годину и доступни су грађанима на сајту Фонда (www.пио.рс) и на огласним таблама у филијалама.

Својство осигураника стиче се даном подношења захтева, а својство осигураника престаје даном за који се лице у захтеву определи или ако допринос не плати у року од шест месеци од дана доспелости. У том случају му својство осигураника престаје најраније са последњим даном за који је допринос плаћен.

Доприносе по члану 15 Закона о ПИО, према подацима из децембра 2023. године, уплаћује око 20.000 грађана у целом систему Фонда ПИО.

Уплатом доприноса по основу члана 15 Закона о ПИО обезбеђује се стаж осигурања који евидентира Фонд ПИО и који је ефективни стаж као услов за пензију.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept