ДР ИВАНА ЂУРЂЕВИЋ СТАРОВИЋ ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ О ХИВ-у У ГИМНАЗИЈИ И МЕШ ГОШИ

Др Ивана Ђурђевић Старовић, спец. гинекологије и акушерства, директор Дома здравља у Смедеревској Паланци, је поводом 1. децембра Светског дана борбе против сиде одржала стручно предавање на ту тему под називом „Тестирај, лечи, спречи“, средњошколцима у Паланачкој гимназији и МЕШ Гоши.

Ученици су имали прилику да чују нешто о овој болести који су узроци и последице, како се заштити и како се опходити према особама које су заражене ХИВ вирусом.

У Србији тренутно живи 2.756 особа којима је дијагностикована ХИВ инфекција, подаци су Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, а само у овој години у периоду од јануара до новембра откривено је 175 новодијагностикованих особа инфицираних ХИВ-ом, што представља повећање у односу на прошлу годину, када их је било 130.

Од 1985. године закључно са новембром ове године у Србији је регистровано 4.027 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су 2.022 оболеле од АИДС-а, док је од ове болести претходних година преминуло њих 1.150.

Kако је речено, међу новодијагностикованим ХИВ позитивним особама, од јануара до новембра ове године, било је осам пута више мушкараца у односу на жене.

На подручју Подунавског округа, до новембра 2019. регистровано је 62 особе оболеле од ХИВ-а.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dr-ivana-djurdjevic-starovic-odrzala-predavanje-o-hiv-u-u-gimnaziji-i-mes-gosi/

2 comments

    • Srecko on 03/12/2019 at 00:03

    Tako je, samo sto ce vam trebati vise od jedne prezentacije ipak ima dosta kandidata.

    • Srki on 02/12/2019 at 16:06

    Tako i treba, nesto pametno da ih nauce u gimnaziji, a ne da se drogiraju oxo lepkom.

Komentari su onemogućeni.