ДР МИЛАН МАТЕЈИЋ: СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ СТАБИЛНА, АЛИ ОЧЕКУЈЕ СЕ ВЕЋИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ

И док смо се сви полако одвикли од короне и пандемије коју је изазвала, она евидентно долази у новом таласу, и бројеви заражених се полако повећавају. Игнорисање вируса није један од начина борбе против КОВИД-19, па је потребно да се ситуација пажљиво прати, с обзиром да се током лета и у јесен очекује повећана активност новог коронавируса.

Ситуација у Смедеревској Паланци је потпуно стабилна, по свим проценама имунитет у становништву је висок, али из дома здравља позивају на обазривост, како би се смањио ризик за старије особе које и даље могу да имају тежу клиничку слику.

Вршилац дужности директора Дома здравља Смедеревска Паланка, др Милан Матејић, одазвао се нашем позиву и одговорио на нека актуелна питања.

Паланка данас: Др Матејићу, каква је тренутна ситуација са коронавирусом у Смедеревској Паланци?

Др Милан Матејић: Ситуација са ковидом у нашој општини је стабилна, са тенденцијом да се усложи, али до које мере, мислим да то сада нико не може да каже. Бележимо већи број заражених у односу на претходна два месеца, али су бројеви и даље једноцифрени. И даље је актуелна омикрон варијанта SARS-CoV-2 вируса, као и неке његове субваријанте. Међутим, срећна околност је та што клиничке слике више нису толико озбиљне, и заиста је мало вероватно да ће инфекције довести до неких озбиљнијих клиничких исхода, нарочито код млађе популације. Пацијенти старији од 65 година и даље су најугроженији, и сви се морамо потрудити да не угрожавамо ту популацију, јер код старијих се и даље могу развити клиничке слике које захтевају болничко лечење.

Паланка данас: Значи, ипак има назнака да ковид криза више неће бити озбиљна као раније?

Др Милан Матејић: Мислим да уколико реално и озбиљно сагледамо тренутну епидемиолошку ситуацију у целој Србији, али и у Европи, где видимо да се свуда бележи постепени пораст броја оболелих са блажим клиничким сликама, могу само да кажем да апсолутно нема места паници. Лично очекујем још већи пораст новооболелих, али без неких наглих скокова. Прижељкујем, али и очекујем стабилну епидемиолошку ситуацију која ће се у Смедеревској Паланци одржавати на контролисаном нивоу. Свакако, нема места за забринутост, а организација рада ковид амбуланти дома здравља ће бити прилагођена тренутној епидемиолошкој ситуацији, и сви ће, уколико им буде потребно, моћи одмах да добију савете и помоћ лекара.

Паланка данас: То значи да ће пацијенти са тегобама које могу повезати са прехладом или неком респираторном инфекцијом и даље ићи у ковид амбуланту?

Др Милан Матејић: Тако је. Свим особама које имају симптоме инфекције, посебно симптоме инфекције дисајних органа, односно носа, грла и плућа, и даље се препоручује да се изолују у кућним условима и да се јаве лекару у ковид амбуланту. Понављам, јесте да се ради о пацијентима који имају благе клиничке знаке, али морамо заштитити старије укућане, јер никад не знамо какву ће они клиничку слику имати и да ли ће они због нашег опуштеног понашања и „сејања“ вируса захтевати болничко лечење где исход може бити и неизвестан. Повратници са летовања би требало да буду посебно обазриви, и да припазе на своје здравствено стање по повратку у Србију.

Паланка данас: Како Паланка „стоји“ са вакцинацијом против короне, и какве су сада препоруке по питању вакцина?

Др Милан Матејић: После дужег периода када су грађани спорадично долазили на вакцинални пункт дома здравља, уназад неколико дана број људи заинтересованих да приме вакцину се благо повећао. С обзиром да је нама здравственим професионалцима јасно да ће се у наступајућем седмом таласу ковида заразити они који нису преболели корону раније, као и они који се нису вакцинисали, мислим да није потребно да потенцирам значај вакцина које су спречиле огроман број смртних исхода откад су уведене. Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ је свим грађанима који нису вакцинисани препоручио да то сада учине, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације. Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обољењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници. Другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло више од пет месеци. Постојеће вакцине против коронавируса и даље пружају добру заштиту од хоспитализације и смрти, иако је делотворност вакцина ослабила еволуирањем вируса.

Паланка данас: Ковид, дефинитивно, оставља последице на пацијенте. Да ли се изабраним лекарима у дому здравља јављају пацијенти са тегобама након прележаног ковида?

Др Милан Матејић: Јављају се, додуше мање него раније, вероватно јер код нових сојева постоји мања могућност да узрокују теже симптоме. Међутим, неки људи се и више од годину дана боре са симптомима такозваног дугог ковида, а најупечатљивији симптом је хроничан умор који исцрпљује. Њих није мало, говори се о 10-30% људи који су преболели ковид. Може се јавити и прекомерно опадање косе, болови у мишићима, различити осипи по кожи. Такође су јако чести и несаница, проблеми са концентрацијом, такозвана „магла у глави“, и тако даље. Али, дуг ковид је нажалост још поприлично неистражен, а дефинитивно може да погоди било кога, наравно и млађу популацију.
Нажалост, и даље нема званичних смерница за поступање са таквим пацијентима, али сви лекари у
дому здравља су упознати са дијагностичким принципима у зависности од симптома, тако да помоћ
постоји. Уколико имате симптоме дугог ковида, обратите се изабраном лекару. Иначе, све више истраживања указују и на то да потпуна вакцинација значајно смањује ризик за дуги ковид.

Паланка данас: Има ли опасности од мајмунских богиња?

Др Милан Матејић: Тренутно за општу популацију не постоји висок ризик. Вирус мајмунских богиња је ендемски, и познат је још од 70-их година, у неким афричким земљама. Има симптоме сличне овчијим богињама, тј. варичели. Људи путују и вирус се проширио, а „избијања“ овог вируса се најчешће сама реше, прођу, тако да тренутно нема опасности.

Паланка данас: Превентивне акције дома здравља „Провери своје ризике, контролиши своје здравље“ од сада ће се одржавати сваке прве суботе у месецу у пешачкој зони?

Др Милан Матејић: Тако је. Свака прва субота у месецу биће прилика да грађани који се неким послом затекну у граду, преконтролишу крвни притисак, шећер у крви, али и да се посаветују са здравственим радницима у вези здравствених проблема. Имамо у плану и нову акцију „Приближимо се пацијентима“, где ће наша медицинска екипа обилазити тешко покретне и непокретне становнике у сеоским подручјима наше општине, обављати прегледе и пружати различите медицинске услуге.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dr-milan-matejic-situacija-sa-koronom-stabilna-ali-ocekuje-se-veci-broj-zarazenih/