Početna » Dr Slavka Đurić Dom zdravlja

Dr Slavka Đurić Dom zdravlja

Zdravlje i blagostanje naše usne duplje ne samo da imaju direktan uticaj na estetiku našeg osmeha, već su usko povezani sa celokupnim blagostanjem organizma.

U stvari, stomatološki problemi su ponekad rani pokazatelji mnogih sistemskih bolesti, kao što su kardiološke i autoimune bolesti ili dijabetes. Neke naučne studije su, na primer, istakle vezu između oralnog zdravlja i zdravlja srca. Konkretno, čini se da je parodontitis (periodontitis), bolest koja pogađa desni, povezana sa povećanim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udari (infarkti) i moždani udari (infarkti). To je zbog toga što infekcije u usnoj duplji mogu da prodru u krvotok i izazovu upale u drugim delovima organizma, uključujući i srce.

Pored ovih ozbiljnijih implikacija, oralni zdravstveni problemi kao što su karijes, gubitak zuba ili infekcije koje izazivaju značajnu nelagodnost i bol, smanjujući sposobnost govora, žvakanja i gutanja. Štaviše, mogu negativno da utiču na naše samopoštovanje i našu društvenu interakciju.

Oralno zdravlje takođe ima ekonomski uticaj, kako na nivou pojedinca tako i na nivou društva: troškovi lečenja stomatoloških problema mogu da budu visoki, posebno ako se razviju složeni problemi koji zahtevaju skupe intervencije, kao što su zubni implantati ili lečenje kanala korena zuba. Štaviše, dobra prevencija i lečenje oralnih problema pomaže da se izbegne preopterećenje Nacionalne zdravstvene službe, obezbeđujući efikasnije upravljanje resursima za zdravlje svih građana.

Briga o zubima je, stoga, ulaganje u opšte zdravlje. U narednim paragrafima ćemo zajedno otkriti neka uputstva za zaštitu oralnog zdravlja i blagostanja.

  1. USVOJITE I SPROVODITE UTVRĐENE RUTINE ORALNE HIGIJENE

Pranje zuba je neophodno za očuvanje njihovog zdravlja. Neophodno je prati ih najmanje tri puta dnevno, posle glavnih obroka, kako bi se uklonio plak i ostaci hrane koji mogu da se nakupe na površini zuba. Ovome treba dodati i svakodnevnu upotrebu zubnog konca za čišćenje svih onih tačaka do kojih četkica ne može da dopre.

Redovna upotreba vode za ispiranje usta takođe pomaže u neutralisanju bakterija i održavanju daha svežim. Ne treba zaboraviti na to da je neophodno očistiti i jezik, plodno stanište za bakterije koje izazivaju halitozu.

  1. IDITE NA REDOVNE STOMATOLOŠKE KONTROLE

Održavanje redovne rutine poseta stomatologu je od suštinskog značaja za naše oralno zdravlje. Preporučljivo je imati kontrolni pregled kod stomatologa najmanje jednom godišnje. Ovaj pregled će omogućiti stomatologu da rano identifikuje sve probleme, kao što su karijes ili bolest desni, što će lečenje učiniti efikasnijim i manje invazivnim. Pored godišnjeg kontrolnog pregleda, preporučuje se profesionalno čišćenje zuba na svakih šest meseci. Tokom ove procedure, vaš stomatolog ili dentalni higijeničar će ukloniti plak i kamenac efikasnije nego što to može da se uradi kod kuće, i na taj način će pomoći u sprečavanju budućih komplikacija.

  1. PRIBEGAVAJTE IZBALANSIRANOJ ISHRANI I OGRANIČITE UNOS ŠEĆERA

Ishrana igra odlučujuću ulogu u zdravlju zuba. Namirnice bogate kalcijumom, kao što su mlekojogurt i sirevi, pomažu u jačanju zuba. Voće i povrće, osim što su nutritivno dragoceni, veoma su korisni i za prirodno čišćenje zuba tokom žvakanja: žvakanje hrskave hrane poput jabuke, šargarepe ili celera pomaže u čišćenju zuba, tako što mehanički uklanja naslage i ostatke hrane. Šećeri, s druge strane, predstavljaju potencijalnu pretnju, jer hrane bakterije koje izazivaju karijes. Zbog toga je neophodno ograničiti njihovo konzumiranje.

  1. ODUSTANITE OD PUŠENJA

Uopšteno govoreći, dim cigareta je štetan za zdravlje, ali je posebno štetan za oralno zdravlje. U stvari, hemijska jedinjenja sadržana u duvanu uzrokuju žute mrlje na zubima, izazivaju uporni loš zadah i značajno povećavaju rizik od ozbiljnih patologija kao što su bolesti desni i oralni karcinom. Odustajanje od ove loše navike može da bude izazov, ali je suštinski korak da se osigura dugoročno zdravlje zuba.

  1. SMANJITE UNOS ALKOHOLNIH PIĆA

I alkohol, dugoročno gledano, ima negativni uticaj. Alkoholna pića, posebno slatka ili kisela, mogu da podstaknu eroziju zubne gleđi, čineći zube podložnijim za nastanak karijesa. Štaviše, poznato je da alkoholna pića izazivaju dehidraciju, što, s druge strane, “otvara vrata” delovanju glavnih bakterija odgovornih za oralne bolesti. Smanjenje unosa alkoholnih pića značajno doprinosi očuvanju zdravlja zuba.

  1. IZBEGAVAJTE PRANJE ZUBA ODMAH POSLE OBROKA

Daleko od opšte prihvaćenog mita, pranje zuba odmah nakon obroka se uopšte ne preporučuje. To je zato što, posebno nakon konzumiranja kisele hrane, zubna gleđ može privremeno da bude oslabljena i zbog toga bi pranje prouzrokovalo njeno trošenje. Da bi se zaštitila gleđ, preporučuje se da se sačeka najmanje 30 minuta nakon obroka pre pranja zuba. Tokom ovog vremena, pljuvačka pomaže u neutralisanju kiselosti u usnoj duplji, vraćajući prirodni pH i štiteći zube.

  1. OBRATITE PAŽNJU NA BRUKSIZAM

Bruksizam, navika škrgutanja zubima ili stiskanja zuba i zatvaranja zubnih arkada, može da prouzrokuje značajnu štetu. Pored toga što doprinosi trošenju zubne gleđi, ovaj poremećaj je često odgovoran za bol u viliciglavobolju, pa čak i za probleme temporomandibularnog zgloba. Ukoliko sumnjate da patite od bruksizma, važno je da se konsultujete sa svojim stomatologom koji može da Vas posavetuje o upotrebi štitnika za zube (maske od akrilne smole, prim. prev.) ili da Vam ponudi drugu odgovarajuću terapiju.

  1. ODRŽAVAJTE DOBRU HIDRATACIJU

Voda je neophodni element za naše opšte zdravlje, ali i za zdravlje naših zuba. Obezbeđivanje odgovarajuće hidratacije pomaže u ispiranju ostataka hrane, neutralizaciji kiselina koje proizvode bakterije i sprečavanju nastanka suvih usta, što može da podstakne pojavu karijesa.

U mnogim zemljama, voda iz slavine je fluorisana (tj. sadrži fluor) na nivoima koji su bezbedni za oralno zdravlje. Možete da proverite da li je voda u Vašoj opštini takva tako što ćete kontaktirati svog lokalnog snabdevača vodom: ako voda sa česme ne sadrži fluor, Vaš stomatolog može da preporuči upotrebu fluorisanih proizvoda za oralnu higijenu kao alternativu.

  1. NEMOJTE DA IGNORIŠETE PROBLEME

Ovaj savet je možda i najvredniji, a to je da ne potcenjujemo alarme za uzbunu koje nam šalje naš organizam. Ukoliko osetite bol, otok, krvarenje ili bilo koji drugi neobičan simptom u vezi sa oralnim zdravljem, od ključnog je značaja da posetite svog stomatologa što je pre moguće. Iako možete da dođete u iskušenje da odložite odlazak stomatologu, zapamtite da se problemi sa zubima vremenom pogoršavaju, a blagovremena intervencija može da spreči dugoročne komplikacije.

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept