ДРУГОГ ДАНА БОЖИЋА У ПАЛАНЦИ ТЕМПЕРАТУРА -18, НАЈХЛАДНИЈЕ БИЛО НА БОЖИЋ 1947

Паланка је са измерених -18 степени, јутрос у 7 часова била један од најхладнијих градова у Србији. Иначе због географског положаја Паланка је често на листи екстремних температура као најтоплији или најхладнији град у Србији.

 Према подацима са Метеоролошке станице РХМЗ Србије, интересантно је, да је најнижа температура икад измерена у Паланци била на Божић, 7. јануара 1947. године. Скала термометра се спустила чак до -32.6 степена. Такође, памти се и екстремно хладна зима, не тако давно,  крајем осамдесетих година прошлог века када је било -29 степени.

Најнижа температура у историји Србије измерена је 2006. године на Пештеру, у општини Сјеница када је измерено -39 степени.

У Србији ће данас ујутру бити претежно ведро и веома хладно уз умерен и јак мраз. У току дана са северозапада постепено наоблачење са слабим снегом. Услед пораста температуре на северу и западу Србије, снег ће местимично прећи у кишу, која ће се локално ледити на тлу. На истоку и југоистоку већи део дана суво.

Ветар ће бити слаб и умерен, у скретању на јужни и југозападни, на југу Баната и у планинским пределима краткотрајно јак. Најнижа температура од -18 до -8, а највиша од -5 до 3 степена Целзијуса.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/drugog-dana-bozica-u-palanci-temperatura-18-najhladnije-bilo-na-bozic-1947/