Početna » ДРЖАВА НУДИ ПО 2.100 ЕВРА ЗА KУПОВИНУ ПОЛОВНОГ АУТА: Ово су сви услови које треба да знате

ДРЖАВА НУДИ ПО 2.100 ЕВРА ЗА KУПОВИНУ ПОЛОВНОГ АУТА: Ово су сви услови које треба да знате

Најчешће продавани модели су из "Фолксвагеновог" програма: голф, пасат и поло, а затим следе фијат пунто, опел корса и ауди А4

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији има око 2,8 милиона регистрованих возила, што је милион више него пре 10 година. То значи и веће загађење јер је од 2015. до 2022. у Србију увезено 1.255.000 возила од чега око 350.000 са моторима Евро 3. Сада је држава одлучила да направи реда и да субвенционше куповину половних, али новијих и бољих аутомобила.Вест је да ће власници аутомобила који користе дизел гориво до следеће године моћи да добију субвенцију у износу од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда. Практично, од наредне године сви, који имају моторе евро 1, евро 2 или евро 3 у возилима могу да их дерегиструју, а она ће потом бити одвожена у рециклажне центре, а њихови власници ће моћи да добију субвенцију за куповину возила евро 6 стандарда. Дакле ново за старо уз субвенцију.

– Све је јасно постављено, важно је само да изаберете – каже нам један учесник са тржишта.

Поред субвенције од 2.100 евра за куповину путничког аутомобила, дражава даје и субвенцију од 2.500 евра за куповину лаких камиона, који не прелазе 12 тона, и 2.900 евра за куповину аутобуса.

Просечна старост возила у Србији је 17,3 године, а подаци са тржишта показују да су у Србији најпродавањи дизелаши са ценом од 5.000 евра. Најчешћи купац спреман је да издвоји за аутомобил старији од 10 година између 2.000 и 5.000 евра,

Најпродаванији модел у Србији традиционално је „Фолксwаген“, а следе га „Опел“, „Пежо“, „Ауди“ и „Рено“.

Најчешће продавани модели су из „Фолксвагеновог“ програма: голф, пасат и поло, а затим следе фијат пунто, опел корса и ауди А4.

Е-аутомобили

За сада најмање су су продавана е-возила иако се за њих нуде и субвенције. За ове аутомобиле држава и ове године даје субвенције од 500 до 5.000 евра у зависности од модела.

Подршка од 250 до 5.000 евра у зависности од категорије возила, односи се само на возила која имају искључиво електрични, као и хибридни погон.

Србија сада субвенције даје за набавку мопеда, мотоцикала, трицикала, четвороцикала, аутомобила као и возила за превоз највише девет лица, односно теретна до 3,5 тона масе.

За набавку мопеда и лаког трицикла предвиђенај је субвенција од 250 евра, а за мотоцикл, мотоцикл са бочним седиштем, тежак трицикл, лак и тежак четвороцикл 500 евра. Kуповина путничких и теретних возила субвенционисаће се исплатом износа од 2.500 до 5.000 евра..

За субвенције могу да конкуришу правна лица, предузетници и физичка лица, осим таксиста који су већ искористили субвенцију за обнову свог возног парка.

Субвенционисана куповина возила спроводи се исплатом износа на име учешћа за финансијски лизинг за куповину новог возила или плаћања дела купопродајне цене новог возила.

Захтеви до октобра

Захтеви за доделу субвенција подносе се закључно са 31. октобром, а ресорно Министарство ће вршити доделу субвенција по пристиглим, уредним захтевима, до висине укупно расположивих средстава.

Блиц.бизнисPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept