ДРЖАВНА МАТУРА ОД 2022. ПРЕ ТОГА ТРИ ПРОБЕ

Прва државна матура биће одржана у јуну 2022. године. До тада, средњошколце очекују три пробе, прва већ у мају ове године.

Биће три врсте матуре – општа, уметничка и стручна, најављено је на скупу поводом припрема за увођење државне матуре у Србији.

Пројекат државне матуре иницирало је Министартсво просвете, науке и технолошког развоја, а финансијска средства обезбедила је Европска унија.

“Када је матура у питању – то је једна велика полуга, стајна тачка која говори да систем може да уђе у квалитет онога часа када уведе екстерни модел провере знања и исхода учења, свега онога што је битно. Да је то оцена средњошколског система”, каже министар просвете Младен Шарчевић.

“Веома је важно да се до 2022. уведе државна матура, руководећи се искуствима мале матуре. Знамо колико је важно помоћи младима да стекну образовање. Увођење матуре омогућава једнакост, даје једнаке шансе свима у региону”, каже Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Све земље у окружењу имају државну – велику матуру. Код нас ће имати обавезни и изборни део. Средњошколце до 2022. очекују два пилот тестирања и једна проба, што ће високошколским установама помоћи да боље сагледају испит и почну припреме за коришћење резултата матуре уместо пријемног испита.

Извор: РТС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/drzavna-matura-od-2022-pre-toga-tri-probe/