Početna » ДРЖАВНА ПОМОЋ ЗА КУПОВИНУ ПРВОГ СТАНА: У току је конкурс за маме из 2024. године!

ДРЖАВНА ПОМОЋ ЗА КУПОВИНУ ПРВОГ СТАНА: У току је конкурс за маме из 2024. године!

од Паланка данас
0 Коментар

Жене које постану маме у овој години имају прилику да аплицирају за новчану помоћ државе која им може помоћи у куповини првог стана. Ова иницијатива долази од Владе Србије, која је недавно донела одлуку да се настави с програмом подршке за младе који постану родитељи у 2024. години, с циљем решавања стамбених питања.На сајту Министарства за бригу о породици и демографију налази се банер „Субвенције за куповину првог стана“ где се могу пронаћи сви неопходни обрасци, али и шта је неопходно приложити од документације.

Максимални износ који мајке могу добити износи 20.000 евра. Право на ову новчану подршку имају мајке које су родиле дете од 1. јануара 2024. године и касније. У изузетним ситуацијама, у случају смрти мајке, ово право може остварити и отац детета. Нема ограничења за године подносиоца захтева.

Овогодишњи буџет за ову сврху износи 1,5 милијарди динара. Овај новац намењен је за расподелу свим паровима који аплицирају.

Право на новчана средства може се остварити на неколико начина:

  • За изградњу куће у девастираним подручјима локалних самоуправа: у висини 50% вредности радова.
  • За изградњу куће у осталим јединицама локалне самоуправе: у висини 20% вредности радова.
  • За куповину куће или стана: у висини 20% вредности непокретности процењене од стране надлежног пореског органа, до максимално 20% купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности.

Важно је напоменути да подносиоци захтева не смеју имати власништво над кућом или станом, нити њихов супружник или ванбрачни партнер. Укупни приходи подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера, не смеју бити виши од две просечне нето месечне зараде запослених у Србији.

За аплицирање, на сајту Министарства за бригу о породици и демографију, доступни су обрасци и листа неопходне документације. Подносиоци захтева требају доставити више од 20 докумената, укључујући:

  • Фотокопиране личне карте.
  • Уверење о држављанству.
  • Извод из матичне књиге рођених за децу.
  • Уверење о брачној или ванбрачној заједници.
  • Уверење о невласништву над кућом или станом.
  • Технички опис са пописом радова и предрачун радова.
  • Потписан предуговор са правним лицем овлашћеним за пројектовање и грађевинске радове.

Одлука о додели новчаних средстава доноси се путем Комисије, која је именована у марту 2022. године. Комисија заседа према динамици коју диктира број пристиглих захтева.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић изјавила је данас да су до сада 583 мајке оствариле право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета и тако уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept