ДРЖАВНИ ПРАЗНИК 11. НОВЕМБАР НЕРАДАН ДАН – КО РАДИ ИМА ПРАВО НА УВЕЋАНУ ЗАРАДУ

Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији државни празник Дан примирја у Првом светском рату празнује се нерадно 11. новембра, што ове године пада у четвртак.

Овај дан је за све запослене у Републици Србији нерадни дан.

Према Закону прописано је да:

  • државни и други органи, привредна друштва и други облици организовања за обављање делатности или услуга дужни су да, у складу са законом и прописима донесеним на основу закона, обезбеде непрекидно обављање делатности, односно услуга и у дане државних празника који се празнују у Републици Србији ако би због прекида обављања делатности, односно услуга настале штетне последице за грађане и државу;
  • привредна друштва и други облици организовања за обављање делатности или услуга чија природа делатности, односно технологија процеса рада захтева непрекидан рад, могу да раде и у дане државних празника који се празнују у Републици Србљи.

Запосленима, којима је, по распореду рада, 11. новембар 2021. године радни дан, ако не раде припада накнада зараде, а ако раде припада зарада и увећање зараде за рад на државни празник.

Шта ако морате да радите на државни празник?

Запослени има право да одсуствује на дан празника за који је законом прописано да се не ради и за то време остварује право на накнаду зараде, односно ако ради на дан празника остварује право на увећану зараду за рад на дан празника само за онолико дана колико је Законом прописано да се тај празник празнује.

С обзиром да је Законом прописано да се државни празник Дан примирја у Првом светском рату празнује један дан и право на накнаду зараде, односно на увећану зараду за рад на овај дан државног празника запослени може да оствари само за један дан.

Додатно, послодавци вам могу понудити и „заменски“ слободан дан, уколико ваше радно време не може другачије да се организује. Све је наравно, ствар договора са вашим послодавцем, али му укажите уколико мислите да ваша законска права нису испоштована.

Према Закону о раду, запослени који ради на дан празника који је по закону нерадан дан има право на увећану зараду у висини утврђеној општим актом и уговором о раду, а најмање 110 одсто од основице.

Основицу за обрачун увећане зараде чини основна зарада утврђена у складу са законом, општим актом и уговором о раду.

Увећање од 110 одсто примењује се на уговорену сатницу, те запослени прима 100 одсто редовне зараде (дневнице) + 110 одсто редовне зараде (дневнице).

Запослени који ради на дан државног празника практично ће примити 210 одсто уговорене дневнице ако тог дана буде распоређен на рад.

Укупно 13 нерадних дана

У 2021. години постоји званично 13 дана који се празнују нерадно.

– Нова година – 1. и 2. јануар

– Први дан Божића, верски празник – 7. јануар

– Сретење – Дан државности Србије – 15. и 16. фебруар

– Васкршњи празници почев од Великог петка закључно са другим даном Васкрса

– Празник рада – 1. и 2. мај

– Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/drzavni-praznik-11-novembar-neradan-dan-ko-radi-ima-pravo-na-uvecanu-zaradu/