ДУВАН СЛАМА СРЦА

Дуван убија више од 7 милиона људи широм света сваке године и одговоран је за око 12% укупног броја смртних исхода у популацији старијој од 30 година. Од поменутог броја, чак око 890.000 смртних случајева региструје се међу непушачима, односно последица је невољне изложености дуванском диму.

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, који је ове године посвећен повезаности између дувана и болести срца и крвних судова. У складу с тим, овогодишња глобална кампања се обележава под слоганом „Дуван слама срца“.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти у свету – од њих сваке године умре 17 милиона људи, а за око 2 милиона, односно преко 10% ових смртних исхода, одговоран је управо дуван.

Удео којим се мери утицај дувана на смртни исход од кардиоваскуларних болести зависи и од многих других доприносећих фактора, те доста варира и у зависности од дела света, односно степена развоја посматране земље или региона. У прилог томе, важно је имати у виду чињеницу да од 1,1 милијарде пушача широм планете, око 80% њих живи у неразвијеним деловима света или у земљама у развоју. Истовремено, од преко 17 милиона особа, колико их сваке године у свету умре од кардиоваскуларних болести, највећи део њих управо је из ових (релативно) неразвијених подручја.

Бројни су и непобитни научни докази који указују да употреба дувана, али и сама изложеност дуванском диму, представљају један од главних узрочника кардиоваскуларних болести, одмах иза повишеног крвног притиска. Доказано је да чак и они пушачи који конзумирају мање од 5 цигарета дневно имају значајно већи ризик да оболе од коронарне болести срца.

НЕ ПОСТОЈИ БЕЗБЕДАН НИВО ИЗЛОЖЕНОСТИ ДУВАНСКОМ ДИМУ!

Чак и невољно удисање дуванског диима из окружења, тзв. пасивно пушење, код одраслих доприноси настанку широког спектра озбиљних обољења. Међу њима су најчешћа обољења дисајног тракта, укључујући и рак плућа, али и кардиоваскуларне болести. Наиме, ризик за оболевање од коронарне болести срца само услед изложености дуванском диму расте чак и до 30%.

Поред овога, изложеност дуваском диму током трудноће носи ризик да ће дете на рођењу имати мању телесну масу од очекиване. Неке процене указују на поражавајућу чињеницу да скоро половина деце уобичајено, нарочито на јавним местима, удише ваздух загађен дуванским димом. Ово је нарочито забрињавајуће ако се има у виду да оваква изложеност повећава ризик од настанка акутних респираторних инфекција међу најмлађима за 50 до 100%. Постоје докази који упозоравају да изложеност дуванском диму повећава чак и ризик од изненадне смрти детета.

И поред недвосмислених доказа о утицају дувана на настанак кардиоваскуларних и других обољења, на повећање ризика за развој њихових озбиљних последица, а неретко и фаталних исхода, свест о овој повезаности, као и поступање великог дела опште јавности, далеко од задовољавајућег нивоа.

Овакво стање јасно указује на неопходност континуираног проактивног деловања стручне јавности, као и на висок степен одговорности доносилаца одлука када је у питању контрола дувана. Усвајање и примена одговарајуће легислативе, пре свега забраном и одговарајућомконтролом пушења на радним местима и у целокупном јавном простору, доприносе унапређењу здравственог профила заједнице у целини, а посебно  када су у питању кардиоваскуларне болести. Свеобухватном анализом бројних релевантних студија дошло се до закључка да је доследна примена оваквих законских решења праћена смањењем појаве инфаркта миокарда у популацији и за 15%.

MPOWER је акроним који се односи на мере Светске здравствене организације, које за циљ имају глобално смањење употребе дувана и тиме заштиту становништва од незаразних хроничних болести.

MPOWER подразумева…

  • ПРАЋЕЊЕ (Мonitor) – Праћење учесталости  употребе дувана и политике превенције;
  • ЗАШТИТУ (Protect) – Заштиту људи од од изложености дуванском диму обезбеђивањем јавног и радног простора у потпуности без дуванског дима;
  • ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ (Оffer) – Пружање  помоћи при одвикавању од пушења;
  • УПОЗОРАВАЊЕ (Warn) – Упозоравање на опасности од дувана – безлична паковања, сликовна упозорења,  медијске кампање;
  • ПРИМЕНУ (Enforce) – Примену свеобухватне забране рекламирања, промоције дуванских производа и спонзорстава дуванске индустрије;
  • ПОВЕЋАЊЕ (Raise) – Повећање пореза на дуванске производе.

Ове мере треба да дају јасан оквир и да служе као општи водич у креирању јавноздравствених политика и даљем деловању свих чланица потписница Оквирне конвенције о контроли дувана (Framework Convention on Tobacco Control (FCTC)).

Наша земља је ову конвенцију потписала давне 2005. године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/duvan-slama-srca/