ДВА МИЛИОНА ЕВРА ЗА 36 ГРАДОВА КАО ПОДРШКА ЕУ ИНКЛУЗИЈИ РОМА-МЕЂУ ЊИМА И ПАЛАНКА

Данас је додељено 36 уговора градовима и општинама који су добили грантове у оквиру Програма „Подршка ЕУ инклузији Рома“, међу којима је и општина Смедеревска Паланка. Укупна вредност грант шеме је два милиона евра, вредност појединачних грантова од 40 до 60 хиљада евра, а трајање пројеката од 9 до 15 месеци.

Национални савет ромске националне мањине представљали су председник Далибор Накић и генерални секретар Дејан Влајковић.

У име Савета, скупу се обратио председник Накић – „Министарство за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, ЕУ и СKГО су наши партнери који дају велики допринос имплементацији Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

Пројекат у потпуности финснсира ЕУ, у чије се име обратио шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром који каже да је интеграција Рома један од приоритета у програмима ЕУ.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов је рекао да је инклузија ромског становништа у Србији веома динамичан у изазован процес, али да је то за представнике државе обавеза, како према грађанима тако и према партнерима из ЕУ који, додао је, годинама пружају подршку.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић је рекао да је ЕУ одвојила значајна средства, али да овај програм није само грант шема већ да обухвата много важније активности које се тичу реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

За пројекте активног запошљавања ромског становништва укупна средства од 1,4 милиона евра додељена су београдским општинама Земун, Звездара, Стари Град и Нови Београд, као и Бачу, Оџацима, Врању, Новом Саду, Смедереву, Владичином Хану, Пожаревцу, Граду Нишу, нишкој општини Црвени Kрст, Новом Пазару, Великом Градишту, Вршцу, Опову, Ваљеву, Врњачкој Бањи, Апатину, Белој Паланци, Пожеги, Kраљеву и Жабљу.

За борбу против дискриминације и промовисање равноправности ромског становништва средства, у укупном износу од 600.000 евра, добили су Пирот, Kрагујевац, Kоцељева, Прокупље, Шабац, Бор, Дољевац, бачка Паланка, Нови Сад, Лебане, Смедеревска Паланка и Суботица.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dva-miliona-evra-za-36-gradova-kao-podrska-eu-inkluziji-roma-medju-njima-i-palanka/