Početna » ДВОЈЕ ПОГИНУЛИХ ДНЕВНО: Четвртина свих саобраћајних незгода догоди се од јула до септембра, најчешће у јутарњим и ноћним часовима

ДВОЈЕ ПОГИНУЛИХ ДНЕВНО: Четвртина свих саобраћајних незгода догоди се од јула до септембра, најчешће у јутарњим и ноћним часовима

ТОКОМ лета, од јула до краја септембра, догоди се чак четвртина свих саобраћајних незгода у Србији (26 одсто). Како кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја, то су често незгоде са најтежим последицама - сваки трећи удес са погинулима деси се управо у овом периоду.

У просеку, годишње лети страда око 159 људи и буде повређено око 5.500. То значи да сваког дана погине скоро двоје и 60 буде повређено.– Млади највише страдају као путници и возачи у путничким аутомобилима, али је лети приметно и њихово повећано страдање на мотоциклима – кажу у АБС. – Такође, и деца више страдају као путници у аутомобилу, него као пешаци и бициклисти, због чега је важно коришћење дечјих седишта и сигурносних појасева.

Карактеристично је да лети процентуално више особа погине у раним јутарњим и касним вечерњим часовима. Разлог је тај што највећи број људи путује ноћу, како би избегао најтоплији део дана и гужве. Неприлагођена брзина је најчешћи утицајни фактор када су у питање незгоде са погинулима. Следе пропусти возача везани за неправилно сагледавање саобраћајне ситуације, затим вожња под утицајем алкохола, као и губитак контроле над возилом.Процентуално, у ово доба године најчешће су саобраћајне незгоде са једним возилом (око 35 одсто), што се може довести у везу са умором.

– Једини „лек“ за умор јесте сан. Музика, отварање прозора, кафа и енергетски напици не отклањају умор, већ напротив, стварају заблуду возачу и дају лажан осећај да је превазишао кризу. Прави одмор је једини лек и то непрекидно спавање од шест до девет сати, у току ноћи. Није случајно прописано професионалним возачима време управљања возилом и дужина трајања одмора – кажу у АБС.

Они препоручују возачима да унапред испланирају путовање: припреме возило, планирају трасу пута и, посебно, припреме себе.Да на пут крену наспавани, одморни и здрави, да на свака два сата вожње одморе најмање 15 минута, да што чешће пију воду, да клима уређај користе тако да разлика између спољашње и температуре у возилу буде до седам целзијусових степени и да избегавају вожњу ноћу.

Првог јула почела је кампања „Вози одморан“, намењена транзитним и домаћим путницима, с циљем смањења броја саобраћајних незгода које настају услед умора. Она ће се спроводити до средине септембра. Поводом почетка кампање објављено је да у току сезоне више од 150.000 људи дневно пређе границу, а забележен је и пораст оних који возе под дејством психоактивних супстанци и дроге. Ипак, прошлог лета забележено је упола мање погинулих у односу на претходне године. В. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић потврдио је да је од почетка године 207 особа у Србији изгубило живот у саобраћајној несрећи. Према речима извршног директора ЈП „Путеви Србије“ Зорана Пешовића, највећи број ванредних околности дешава се у тунелима, а прошле године их је било чак 3.370.

НовостиYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept