ЕКСПОЗЕ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СЕЛА БАШИН

 basinОд Браниславе Ивановић, сада већ бивше председнице Савета МЗ Башин, добили смо мејл у коме износи своје незадовољство стањем у овом селу и разлоге због којих су чланови савета на челу са председником поднели оставке на те функције.   

Председнику Општине Смедеревска Паланка
Председнику Скупштине
Општинском већу

Е К С П О З Е

МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СЕЛА БАШИНА

Ово би била специфична врста извештаја МЗ Башин која је одлучила да поднесе неопозиву оставку.
Да се подсетимо: МЗ Башин је формирана на збору грађана села Башина, одржаном у ловачком дому дана 24.јуна 2015.године у 20 часова, већином гласова присутних грађана. За чланове Савета МЗ Башин изабрани су:

1. Бранислава Ивановић
2. Слађан Томић
3. Верица Цветковић
4. Предраг Цветковић
5. Радослав Младеновић

Затим је Савет месне заједнице на конститутивној седници одржаној 28.јуна 2015.год. у 20 часова , за председника мз Башин , једногласно изабрао Браниславу Ивановић, запослену у ГОШИ –ФОМ , сматрајући да има огромно искуство, како на свом послу , тако и око својих активности везаних за удружење,, УЛУБ,, чији је секретар и истовремено један од оснивача овог Удружења.

На тој седници је одлучено да се пошаље захтев Локалној самоуправи , да пошто се ближи жетва, ангажује багер који би поправио непроходне сеоске путеве, до њива. Одговора није било и наравно, багер није ангажован.

Нова месна заједница је затекла следеће стање : Најпре , блокада текућег рачуна месне заједнице број: 840 – 227645 – 73
Од Народне банке из Крагујевца добили смо информацију да је дуг на текућем рачуну наше месне заједнице био 880 000, 00 хиљада динара, углавном дуг према електродистрибуцији, и смећу. Електродистрибуција је наплатила дуг од 400.0 00,00 хиљада динара и остао је дуг према електродистрибуцији од још 530.000.00 хиљада динара ( податак из јула 2015) године.

У просторијама дома културе где се налази и канцеларија секретара месне заједнице, затечени су невиђени крш и смеће (што можемо да докажемо фотографијама). Дом културе у чијем саставу се налази и четвороразредна основна школа , био је извор заразе, са пробушеним вратима (кроз које се уринирало), поломљеним прозорима, зидовима на којима су се видели отисци лопте, јер се играо мали фудбал, порушене све светиљке , лустери , лампе, дивне ствари које су генерације рођене четрдесетих година овог века стекле и чувале.
Некада се много више водило рачуна о домовима у којим је заиста била култура присутна. Кроз приредбе ђака, кроз разна такмичења , памтимо такмичење рецитатора и многе друге културне активности ,живели су домови културе у селима. Школа је некада користила салу дома за своје приредбе , тако да и сада може да је користи.
Ми смо дом културе окречили, застаклили прозоре, променили браве на вратима, офарбали столарију и под у канцеларији председника месне заједнице, формирали библиотеку , огранак Народне библиотеке из Смед.Паланке. Добили смо подршку и књиге, поклон Народне библиотеке Србије.(Секретар месне заједнице води библиотеку и треба му тај посао уврстити у опис његовог радног места)
Народна библиотека Србије је обећала да ће нам поклонитиi још књига и да овај допринос није крај сарадње. Академски сликар из Удружења ,,УЛУБ,, осликала је зидове бине, у сали дома.
Дом културе је у јулу ове године оживео венчањем ромског пара из Башина. Иначе тај пар је са посебним потребама и за њих је месна заједница много урадила, много више и од Центра за социјални рад. Резултат је да су 2. октобра 2016. добили решење о додељеној социјалној помоћи у износу од 10 280,00 динара. Постали су и економски повлашћеи купци што се плаћања струје тиче, а то је резултат нашег рада и бриге за наше суграђане.
Оно што нисмо могли да урадимо , а не зависи од нас, је чињеница да и даље немамо струју, немамо санитарни чвор, хигијенски услови не за рад не постоје.
За рад секретара месне заједнице, потребан је рачунар са штампачем кога смо покушали да добијемо од телекома, али нису могли да нам изађу у сусрет Такође је присутан и проблем достављања поште. Службеник је присутан само два дана у недељи што отежава нормално функционисање како поште , тако и свега осталог
Ми чланови месног одбора смо запослени н не можемо да обављамо послове за село као што су пријем поште и странака. Рокови за жалбе, приговоре могу да прођу ако не реагујемо благовремено.С тога је потребно да је службеник општине Горан Ристић стално присутан у својој канцеларији, да има рачунар, да му се обрзбеде вода, струја и грејање да би могао нормално да ради. Потребно му је обезбедити и канцеларијски материјал јер нема ни оловку. Све добија од Савета села које се сналази кроз разне донације .
Удружење ,,УЛУБ,, је поклонило неколико уметничких слика које красе зидове канцеларија и просторија у њој. Имамо и поклон, пећ на дрва , мештанке нашег села Владанке Ивановић, чиме смо решили проблем грејања у зимском периоду, (осим дрва ) секретару месне заједнице.Затим смо у центру села поставили билборд са грбом нашег села и његовим главним обележјима, логом удружења ,,УЛУБ,,које постоји већ седамнаест година. Формирали смо парк у центру села, код билборда и засадили га брезама и украсним грмовима, што је донација расадника ,,Зелена визија,, из Смед.Паланке.Ученицима четвороразредне школе у Башину обезбедили смо донацију од 200 свезака, донација предузећа,,Оптимум,, из Смед.Паланке.
Софитекс , трикотажа из Смед.Паланке је донирала нашим ђацима школе џемперчиће за Светог Саву. Такође смо прошле школске године обезбедили комплет нових уџбеника ученику четвртог разреда затим пакетиће за нову годину као и за ,,Светог Саву. Пакетиће смо обезбедили и за ову нову годину и Светог Саву, такође.
Бесплатну правну помоћ смо пружили сваком грађанину села који нам се обратио и то успешно. Сву документацију чувамо. Не желимо да причамо о томе шта смо све урадили и коме смо помогли јер сматрамо да то није хришћански, али овог пута смо морали да вам напишемо све, како бисте видели да смо се максимално трудили да сређујемо село и помажемо другима.
Локалној самоуправи( Председнику општине, Општинском већу, Председнику СО смо се дописима више пута обраћали ( све дописе чувамо у документацији ), захтевима да нам се уради санитарни чвор, да нам се одблокира текући рачун, да нам се укључи струја, да нам се пошаље багер за путеве до њива, затим смо слали захтев за ,, успоривачем брзине,, на путу кроз село где ученици прелазе улицу када иду школу ,одељењу за имовинско –правне , стамбено-комуналне, грађевинске и урбанистичке послове-саобраћајна инспекција на коју нас је упутила ПЦ Смед.Паланка која такође није надлежна за ,,успоривача брзине,, Иначе, ово одељење општине се такође огласило ненадлежним. Са правном поуком да се можемо у року од 15 дана жалити Општинском већу са плаћањем таксе од 500 динара. Питамо се да ли таксу треба да плаћамо из сопственог џепа?
Министарки за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички , упутили смо захтев у октобру 2015. год. (која нас је обавестила 25.11.2015.год.) да је наш допис проследила Министарству финансија јер њено министарство није надлежно.
Такође смо се обратили и премијеру Александру Вучићу у јануару ове 2016. године, али одговор нисмо добили.
Ми не можемо да се само дописујемо, морамо и да радимо. А како да радимо када немамо подршку Локалне самоуправе , ни претходне, ни ове сада.? Знамо да пара нема, истина је, али како породице преживљавају у овом тешком времену? – распореде на чланове породице и обавезе према држави и живе некако. Сматрамо да добрим и праведним распоредом средстава све можемо да урадимо и да сви буду задовољни.
Тренутно завршавамо радове на фасади зграде продавнице и пољопривредне апотеке у центру села. Сматрамо да су фасаде битне , да их треба кречити јер остављају утисак нас као ,,добрих домаћина,,
Месни одбор ради бесплатно, из љубави и ентузијазма у корист свога села, државе…Зато није исправно да за основне потребе локална самоуправа нема пара. Ми запостављамо своје послове , своје породице, радећи бесплатно за село , а још и подршку и помоћ Локалне самоуправе немамо. То је нешто што нас вређа , сви раде за плату , само ми из љубави у жељи да српска села оживе , У селима живе различите структуре људи и не треба им вређати људско достојанство.
Не желимо да будемо необразовани и каљави сељаци: хоћемо путеве до њива, пут без рупа на регионалном путу Топола-Смед.Паланка , који до дана данашњег није реновиран, зашто? Никоме није јасно. Хоћемо струју у дому културе, одблокиран текући рачун , успоривача брзине, услове за нормалан живот и рад, неког будућег Савета села , новчану надокнаду за рад у Савету села ,јер тај рад није нимало лак и значи,, потрошити време,, а време мора да се плати.

Ми немамо више стрпљења и зато ДАЈЕМО НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ .

1.Бранислава Ивановић
2.Слађан Томић 
3.Верица Цветковић 
4.Предраг Цветковић 
5.Радослав Младеновић

С поштовањем,

 Председник Савета МЗ Башин
     Бранислава Ивановић
 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ekspoze-mesne-zajednice-sela-basin/