Početna » ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ ГАСЕ СТРУЈУ: У Холандији пуца мрежа због масовног преласка на е-возила

ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ ГАСЕ СТРУЈУ: У Холандији пуца мрежа због масовног преласка на е-возила

ПРИТИСАК Запада да се убрзано спроведе зелена транзиција и смањи емисија гасова, довео је развијену европску земљу, која предано следи еколошку агенду, у парадоксалну ситуацију. Холандија је лидер у увођењу е-возила, али то није пратило повећање капацитета електричне мреже, па се сада суочава са сталним прекидима у снабдевању струјом. Домаћи стручњаци наводе да у Србији развој е-мобилности није у експанзији, и да наша земља још није у таквој ситуацији, али би убрзо могла да се нађе. Зато треба на време да планира развој своје дистрибутивне и преносне мреже.

од Паланка данас
0 Коментар

Како преноси портал Brussels signal, све већи прелазак на електричну енергију значи да су далеководи у Холандији свакодневно под изузетним притиском. Страхује се да би све већа потражња могла довести до тога да око 1,5 милиона домаћинстава има проблем са несташицом струје.Високонапонска и нисконапонска мрежа не могу да поднесу више од тренутне потрошње што узрокује непрекидне нестанке електричне енергије у четири главна града у земљи – Утрехту, Ротердаму, Амстердаму и Хагу. Оваквом расту потрошње струје допринела је и политика подстицања грађана да гасне инсталације замене електричним и топлотним пумпама. Према писању европских медија, ово не утиче само на свакодневни живот, већ и на планове за изградњу нових зграда. Чак 90 одсто грађевинских пројеката је угрожено загушењем мреже, јер оператери нису у стању да снабдевају нове објекте струјом.

Према писању портала France 24, крајем прошле године, на територији Холандије има 145.000 јавних пуњача, што је једина трећина свих пуњача у ЕУ. Земља лала има око 450.000 електричних и електрификованих аутомобила, а нема намеру да успорава овај тренд.

УВОДЕ ПЕТОЧАСОВНУ ЗАБРАНУ

У ХОЛАНДИЈИ је у тражењу брзог решења проблема њихов оператер мреже позвао менаџере станица за пуњење е-аутомобила да давање ове услуге обуставе у периоду између 16 и 21.00. Тада већина власника пуни своје четвороточкаше враћајући с посла. Речено је да то не треба радити у то време највећег оптерећења, тзв. вршних сати, јер тада мрежа пуца по шавовима. Разматра се и могућност повећања цене пуњења како би се корисници одвратили, као и забрани уласка електричних возила у градска средишта.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept