„ЕЛЕКТРОНСКИ ШАЛТЕРИ“ КРАЈЕМ НОВЕМБРА

salterСрбија у првој половини новембра добија национални портал отворених података, који ће грађанима и српској привреди омогућити приступ великом броју информација уз помоћ којих ће моћи кликом из фотеље да поручују мобилне телефоне, уџбенике за школу и завршавају многе административне послове. Редови и шалтери ће полако али сигурно отићи у заборав, а Србија ће коначно ући у ред „отворених“ државних управа.

Према речима Душана Стојановића, директора Дирекције за електронску управу, тржиште отворених података процењено за Европу у овој години је 43 милијарде евра. Доказано је да држава која потпуно отвори податке смањује стопу незапослености и до два одсто, а БДП расте за више од један одсто. Самим тим повећава се запосленост и продуктивност.

Он наводи да је идеја да свака институција има приступ овом порталу, да континуирано убацујемо нове податкe, а да привреда и грађани имају стални приступ.

Портал се ради у сарадњи са француском владом. Они су нам бесплатно дали свој сајт, тренутно други у свету после Велике Британије.

Када је држава отворила податке за лекове и медицинска средства, после само три дана једна ИТ компанија из Јагодине је направила апликацију за мобилни телефон која се зове „база лекова“ и бесплатна је. Довољно је да укуцате име лека или његову активну компоненту и добићете све оно што пише на белом папирићу из кутије. Ту су контраиндикације, састав, начин примене…

– Најбоља ствар је када се укрсти неколико података – објашњава наш саговорник. – Када смо укрстили податке Агенције за безбедност саобраћаја о несрећама у Београду, геоподатке са портала РГЗ, добили смо апликацију где се тренутно налазе црне тачке, тачније где је највећа гужва у саобраћају и могућност да је избегнемо. Када би се то урадило са другим софтверима, рецимо са навигацијом, онда би нас она одмах упућивала на други пут.

Недавно су укрштени и подаци са Агенцијом за заштиту животне средине. Од њих је добијен мерач загађености ваздуха поленом и направљена је апликацијa која даје мапу загађености у Београду. Тако, на пример, ако имате дете које је алергично и видите да је на Калемегдану износ 10, нећете ићи у тај парк да вам дете не би добило кијавицу.

ЗАМЕНА КЊИЖИЦА И ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА

НАЈКАСНИЈЕ од половине новембра грађани ће путем националног портала e-uprava моћи да поднесу захтев за замену старе здравствене књижице за електронску, саопштили су Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије и Министарство здравља Србије.

Процедура за подношење захтева је једноставна – након отварања налога на сајту www.euprava.gov.rs, грађани ће моћи да попуне електронски образац, на сајту одговарајуће филијале Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО). Након уплате таксе од 400 динара, РФЗО ће почети израду картице здравственог осигурања.

Обавештење о томе када се може подићи тражени документ корисник ће добити путем СМС-а, наводи се у саопштењу.

ЕФИКАСНИ Е-ВРТИЋ

ПРЕКО портала e-uprava се региструје више од 900.000 возила, што је око половина у Србији. Таква регистрација се завршава без одласка у МУП и на шалтер. До толиког броја дошло се без икакве рекламе, што је, како тврди Стојановић, доказ да многе ствари које имамо не користимо.

Још један од сервиса који се показао као прилично ефикасан је е-вртић помоћу кога су се деца уписивала у обданиште током прошле године. За ову услугу стигло је 9.500 пријава у Београду.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/elektronski-salteri-krajem-novembra/